Telur itik masak lemak cili api
Senang je masak dia ni... Bahan-bahannya adalah :
1. Telur itik mentah
2. Cili padi
3. Kunyit
4. Santan segar (santan kotak pun bole)
5. Belimbing buluh (banyak)
6. Serai
7. Garam dan gula
Rebus kan santan bersama cili padi dan kunyit yang telah ditumbuk lumat sehingga mendidih. Masukkan belimbing dan serai yang diketuk. Perlahankan api dan masukkan telur itik sebiji demi sebiji. Jangan kacau sehingga rasanya telur dah masak. Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa. Kacau sedikit dan siap dihidang.
2 ulasan:
Apa la letak gula... Rosak la masak lemak cili api tuh!
sorry...cct tak pakai aji utk msk ye...petua letak sedikit gula ni adalah penganti kpd serbuk perasa yang tak elok diamalkan...
Catat Ulasan