Rabu, 8 Disember 2010

Pilihan...

Salam friendzzz

Topik hari ini adalah tentang pilihan hidup. Sangat serius ke.... he he takpe kita try discuss topik ni secara bersantai k...

Tiada siapa pun dalam dunia ini yg boleh menentukan hala tuju kehidupan kita kecuali diri kita sendiri dan dengan izin Allah swt. Sesetengah manusia berasa inilah jalan hidup yang perlu dilalui dari dulu kini selamanya....Benarkah kita tidak berhak berubah atau menikmati kehidupan yang lebih baik dan bahagia?

Sebenarnya kita memilih untuk bahagia atau sebaliknya...percayalah...semakin banyak doa yang kita panjatkan ke hadrat Allah swt untuk mengecapi kajayaan dan kekayaan...semakin banyak perkara positif yang akan datang pada diri kita. Cuma pada masa itu, kita hanya perlu membuka minda dan hati untuk melihat peluang itu sebagai satu peluang yang perlu direbut.

Mungkin ada rasa tidak percaya pada peluang tersebut, tapi cepat-cepatlah bertindak untuk menyiasat atau mengkaji dengan lebih lanjut melalui cara yang betul. Namun percaya lah, Allah telah menunjukkan sesuatu peluang namun ada bisikan yang sengaja membuat kita rasa was-was dan tidak yakin.

Sentiasalah berdoa agar jalan kita dipermudahkan dan segala yang baik itu datang kepada kita. Pilihan hidup itu terbentang luas, hanya kita yang menyempitkannya...

Berusahalah mencari peluang atau pilihan kerana ia tidak datang bergolek...seperti bidalan "Kalau nak wangi, berkawanlah dengan penjual minyak wangi...." Kalau nak menuntut ilmu agama, berkawanlah dengan ahlinya... Persekitaran yang positif sangat penting bagi membantu kita membuat pilihan yang betul.

Akhir kata kadang-kadang peluang itu datang pada saat kita sangat kesempitan dan tiada jalan. Segala-galanya terpulanglah kepada kita untuk memilih peluang yang tepat untuk diri kita.

Jika terdapat ketidakfahaman dalam penulisan saya ini, diharap sahabat sekelian dapat memikirkannya...renung-renungkan....

2 ulasan:

Suhada berkata...

Betul tu,sy setuju..hanya doa kepadaNya sy panjatkan agar hati tenang dan tabah selalu

mila berkata...

ye su...tapi kene sentiasa mencari peluang


Provided by All Famous Quotes

Follow my post