Khamis, 28 Februari 2013

Secawan kopi dan gula

Ada pepatah inggeris mengatakan life is a cup of coffee..kopi boleh menerangkan tentang seseorang itu. Mmm macam mana ye? Jangan cuba merepek di sini...

Sebenarnya, ada satu cerita yang cct dengar hari ini. Sebenarnya cct ni seorang yang cepat simpati...hati lembut. Bila mendengar cerita gadis ni, cct memang mudah cair. Tapi apa yang cct nak highlight kan di sini bukanlah tentang cerita gadis malang tu..tapi, tentang kita yang mendengarnya, tanggapan dan sikap kita sebenarnya.

Memang tak dinafikan, gadis ini telah melakukan satu kesilapan, salah di mata manusia tapi ia telah halal di sisi Allah swt. Memang salah, menikah di Thailand tanpa restu ibu bapa. Tapi dia telah menikah. Secara automatik, hubungan itu halal, cuma tanpa restu ibu bapa. Cuba bayangkan sepasang couple dengan sepasang suami isteri...mana yang lebih baik? So dont judge other people because you are not perfect!

Cct ada anak juga...bila mendengar cerita begini, cct mmg tak mahu komen banyak. Risau berlaku pada keluarga sendiri, tapi mintalah di jauhkan....

Islam juga mengajar kita supaya tidak mengaibkan orang lain. Sesuatu keaiban itu tak elok di sebarkan. Semoga Allah swt menutup keaiban kita di akhirat nanti...

Kepada gadis itu, harap tabah menghadapi tohmahan dan bersedialah mengubah diri.

Sambil tu tengok menu yg cct dah try, first ayam masak lemak cili api dan second soto...yum yum



Isnin, 25 Februari 2013

Bangi dan Ana ikan bakar petai

Baru-baru ni, cct dan famili singgah ke restoran ni. Dah lama mendengar nama tapi baru kali ni dapat mencuba. Awal-awal lagi kami dah sampai ke restoran ini. Mudah saja mencarinya, hanya tak berapa jauh dari round about bangi selepas tol. Restoran ini terletak bersebelahan dengan balai bomba.

Menu yang di pesan cuma ikan bakar, sotong goreng tepung, sayur-sayur dan telur dadar. Sementara menunggu masakan tiba, cuba pekena kropok lekor dari kiosk berdekatan. Sekejap sahaja parking lot depan restoran dah dipenuhi kereta pengunjung. Walhal waktu masih siang dan belum maghrib lagi. Maknanya kalau lambat datang, mesti susah mendapatkan tempat kosong.

Bila tiba aje makanan, kami pun makan dengan seleranya...apapun bagi cct, makanan kat sini ok terutamanya ikan bakar petai. Petai memang banyak dan sambalnya boleh tahan. Ditambah dengan kuah asam dan kicap. Tapi, eh ada tapi pulaknya....cct masih teringat masakan seafood di Bagan Lalang...

Apapun, jangan buat andaian apa-apa ye.....enjoy makan di sini...dan cct alu-alukan anda mencuba.



Rabu, 20 Februari 2013

Sambal goreng singapore

Siapa pernah makan Sambal Goreng Singapore? Selama ni, cct cuma dgr aje, tapi bulan lepas cct melawat rumah kakak di kulai johor dan malam tu kami menghadiri kenduri doa selamat saudara dari singapura.....guest what? Cct dapat mkn menu ni...sedap!!!

Ramuannya terdiri dari daging, paru, hati dan limpa lembu yang digoreng garing secara berasingan dan dikacau dengan sambal. Prosedur membuatnya agak remeh which is cct tak kan boleh buat la kalau tak rajin tahap gaban!

Tapi memang lah sangat sedap...kalau makan dengan lontong lupalah rendang...apapun, kawan2 yang ada peluang nak cuba, jangan tak cuba tau!


Provided by All Famous Quotes

Follow my post