Selasa, 20 Oktober 2009

Azimat Untuk Lelaki.....

Wahai insan bernama lelaki, renungilah pedoman di bawah sebagai panduan menjalani kehidupan yang semakin mencabar zaman ini.

1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis,tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu,tetapi menikah di hadapan Allah

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalanbertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak danduri.

7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan

8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK.
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda,tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita

12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.

14.KETIKA MENDIDIK ANAK
Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....

15.KETIKA ANAK BERMASALAH
Yakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.

16.KETIKA ADA PIL.
Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.

17.KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS
Gunakanlah formula 7 K
1 Ketaqwaan
2 Kasih sayang
3 Kesetiaan
4 Komunikasi dialogis
5 Keterbukaan
6 Kejujuran
7 Kesabaran

Sabtu, 17 Oktober 2009

Club Blog-Blog Bicara Sempoi



Sejak beberapa hari ini nampaknya blog ni sunyi sikit. Mungkin semua sibuk dengan urusan dan agenda masing-masing. maklumlah, menjelang hujung tahung ini, banyak perkara yang perlu dikejar sebelum tamatnya tahun 2009. Sedar atau tidak kita sebenarnya telah sampai ke semester terakhir bagi tahun 2009. Adakah segala matlamat dan azam 2009 telah dapat kita lengkapkan?
Petang ini bila saya "update" blog saya, saya terlihat “chatbox” saya tertulis jemputan ke Club Blog-Blog Bicara Sempoi. Terima kasih kepada admin blog ni sebab telah singgah ke blog dan add blog saya ke senarai blog-blog pilihan. Seperti biasa saya pun ke blog tersebut untuk meninjau siapakah pemilik  blog ini. Rupa-rupanya blog ini menghimpunkan semua blog-blog pilihan untuk disenaraikan. Terdetik juga dalam hati saya tentang tujuan Club Blog-blog Bicara Sempoi ini diterbitkan. Saya puji langkah admin blog yang sangat kreatif dalam mempromosi blognya dengan mempromosikan blog lain dahulu..... saya rasa ini adalah satu idea yang sangat menarik.
Begitu banyak blog yang saya baca selama ini, banyak kisah dan hasil nukilan yang berbagai-bagai. Sesetengah blog berjaya mempamerkan tarikan sehingga ramai yang menyertai blog atau melawat untuk membaca kandungan blog. Saya yakin, dalam minat kita menulis blog untuk kepuasan sendiri, sudah pasti jauh disudut hati kita adalah ingin memberi peluang kepada diri kita untuk menonjolkan kelebihan diri dan personaliti. Cuma cara kita menarik pembaca ke blog sahaja yang berbeza. Bagi saya, setelah saya menemui blog ini, saya yakin bahawa, "bagi memastikan diri kita dihargai, kita mesti menghargai orang lain terlebih dahulu..." Jadi inilah yang saya belajar dari Club Blog-blog Bicara Sempoi.
Sebenarnya selain dari promosi, blog Club Blog-Blog Bicara Sempoi ini juga telah banyak menghubungkan silaturrahim antara para bloggers. Walaupun kita hanya berhubung di dunia maya, namun bagi saya ia tetap istimewa seperti dunia nyata, Cuma sentuhan persahabatan itu agak berbeza kerana kita lebih mengenali seseorang melalui ilham atau idea dan bukannya rupa paras fizikal semata-mata. Saya suka keadaan ini yang mana, bagi saya hanya para bloggers sahaja yang dapat memahami kepuasan sebenar ini.
Saya amat menghargai pengajaran yang telah diilhamkan dari blog ini. Terima Kasih dan syabas kerana telah mengetengahkan idea yang luar biasa dan baru bagi semua yang terlibat dalam arena blog ini. Harapan saya semoga akan lahir lebih banyak idea baru dan inspirasi berguna dari semua penulis blog. Walaupun kewujudan kita ini tidak mendatangkan perubahan yang besar, namun sifat konsisten dan positif, lama- kelamaan kita dihargai jua.
Salam bloggers....

 




Isnin, 12 Oktober 2009

Antara Lagu-Lagu Yang Memberi Motivasi Dalam Hidup

Hidup ini ada pasang surutnya, kadang-kadang kita tiada kawan pada saat-saat kita sangat memerlukan kawan. Tapi kita ada diri kita sendiri, yang boleh mencari sumber lain yang boleh memberi inspirasi untuk terus bersemangat dalam hidup. Bagi saya, senikata dan lagu-lagu boleh dijadikan bahan pembakar semangat yang berkesan jugak. Kadang-kadang lirik lagu ini, membuka minda kita supaya lebih tenang dan tidak terlalu tertekan dengan masalah yang dihadapi. Ia juga menunjukkan yang sebenarnya, bukan kita sahaja yang mengahadapi kesukaran dalam hidup, ada ramai lagi orang yang menghadapinya. Jika tidak, tak kan lah lagu begitu tercipta.

so saya ada beberapa lagu yang mungkin boleh dijadikan pembakar semangat untuk dikongsi bersama....so...kita enjoy......

Ini lagu pertama sekali yang memberi semangat.....
Hero (Mariah Carey)
There's a hero if you look inside your heart
You don't have to be afraid of what you are
There's an answer if you reach into your soul
And the sorrow that you know will melt away

And then a hero comes along with the strength to carry on
And you cast your fears aside and you know you can survive
So when you feel like hope is gone look inside you and be strong
And you'll finally see the truth that a hero lies in you

It's a long road when you face the world alone
No one reaches out a hand for you to hold
You can find love if you search within yourself
And the emptiness you felt will disappear

And then a hero comes along with the strength to carry on
And you cast your fears aside and you know you can survive
So when you feel like hope is gone look inside you and be strong
And you'll finally see the truth that a hero lies in you

Lord knows dreams are hard to follow
But don't let anyone tear them away
Hold on there will be tomorrow
In time you'll find the way

And then a hero comes along with the strength to carry on
And you cast your fears aside and you know you can survive
So when you feel like hope is gone look inside you and be strong
And you'll finally see the truth that a hero lies in you


Hitam Putih Kehidupan (Sheila Majid)
Lihatlah sekitar alam
Dunia luas terbentang
Langit tinggi kebiruan
Pohon-pohon kehijauan
Hembusan bayu yang menyegarkan

Dengarkan di sana-sini
Beburung riang menyanyi
Berbunga aneka warna
Sumber kedamaian jiwa
Mensyukuri nikmat Maha Esa

Begitu berharga kehidupan ini
Bagi mereka yang tahu menghargai
Mengapa terdorong oleh perasaan
Kalau turutkan hati diri menjadi korban

Tiada yang dapat lari dari masalah diri
Hadapi lah dengan tenang
Tiap cabaran yang datang
Atasinya dengan keimanan
Sekadar buat renungan
Untukmu teman tersayang
Hitam putih masa depan
Sendirian menentukan
Hidup ini usah persiakan


Tekad (Hazami)
Perjalanan kehidupan
Di kiri kanan dugaan Cabaran
Keseorangan menempuh ujian
Meneruskan perjuangan

( korus )
Takdir Maha Esa
Restu ayah bonda
Mencapai cita-cita
Usah putus asa
Kelak kau berjaya
Membela nasibmu
Masamu kan tiba

Keimanan keyakinan
Sinar cahaya penunjuk haluan
Walaupun payah kau harus tabah
Demi mencapai segala impian

( ulang korus )

( bridge )
Jika satu ketika
Langkah tidak terdaya
Berkat doa usaha
Tuhan Maha Esa

Menggapai cita-cita

( ulang korus )


Ella - "Standing In The Eyes Of The World"
Pahit getir hidup... dan pengorbanan
Terpaksa dihadapi, demi kejayaan
Terdidik sejak mula, tabah berusaha
Tanpa cuba melangkah, tak kemana
Di mana kau berada
Pencapaian tak tiba dengan mudah

( korus )
Kini "Standing In The Eyes Of The World"
Hanyalah selangkah dari nyata
Keazaman membara dijiwa
Menanti saat bebas merdeka
Tiba masa kau melangkah gagah
Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya
Engkau terunggul
Wajar "Standing In The Eyes Of The World"

Harapan yang pernah terkulai layu
Kembali segar mekar bawah bayanganmu
Setiap manusia ingin berjaya
Namun tak semua miliki tuah
Engkau menghampirinya
Kesempatan telah pun tiba...

( ulang korus )

Whitney Houston - Greatest Love Of All lyrics
I believe the children are our are future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children's laughter remind us how we used to be
Everybody searching for a hero
People need someone to look up to
I never found anyone who fulfill my needs
A lonely place to be
So I learned to depend on me

Chorus:
I decided long ago, never to walk in anyone's shadows
If I fail, if I succeed
At least I'll live as I believe
No matter what they take from me
They can't take away my dignity
Because the greatest love of all
Is happening to me
I found the greatest love of all
Inside of me
The greatest love of all
Is easy to achieve
Learning to love yourself
It is the greatest love of all

I believe the children are our future
Teach them well and let them lead the way
Show them all the beauty they possess inside
Give them a sense of pride to make it easier
Let the children's laughter remind us how we used to be

Chorus

And if by chance, that special place
That you've been dreaming of
Leads you to a lonely place
Find your strength in love

Can't Take That Away - Mariah Carey
Mmmmh
Whoaaa

They can say,
Anything they want to say,
Try to bring me down,
But I will not allow anyone to succeed hanging clouds over me,
And they can try
Hard to make me feel that I,
Don't matter at all,
But I refuse to falter in what I believe or lose faith in my dreams

'Cause there's,
There's a light in me,
That shines brightly,
They can try,
But they can't take that away from me
From me

No no nooo

Oh they,
They can do
Anything they want to you,
If you let them in,
But they won't ever win,
If you cling to you pride, and just push them aside,
See I..
I have learned,
There's an inner peace I own,
Something in my soul that they can not possess
So I won't be afraid and the darkness will fade

'Cause there's,
There's a light in me
That shines brightly, They can try,
But they can't take that away from me

No oh oh,
They can't take this
Precious love I'll always have inside me,
Certainly the Lord will guide me where I need to go

Woah, woah
They can say
Anything they want to say,
Try to bring me down,
But I won't face the ground,
I will rise steadily sailing out of their reach,
Oh, Lord, they do try,
Hard to make me feel that I,
Don't matter at all
But I refuse to falter
In what I believe or lose faith in my dreams,
'Cause there's a light in me,
That shines brightly

They can try but they can't take that away from
Me
From me
No no nooo
Me

Berusaha Berjaya Hijjaz
Bersama-sama kita membina
Masa depan yang lebih gemilang
Kita tanamkan tekad di hati
Berusaha menuju wawasan

Rajin bekerja terus berusaha
Bagai hidup selama-lamanya
Beramal ibadah kepada Allah
Bagai esok sudah tiada lagi

Bersama ini kita semai cita
Bersama-sama kita mengejarnya
Dan bersama-sama kitapun berdoa
Agar semua usaha kita diberkati

Hindarkan kemalasan
Jauhilah rasa rendah diri
Pohon takkan berbuah
Jika tak dibajai

Begitulah hidup kita
Perlu bekerja dan berusaha
Bulat takkan bergolek
Pipih tak datang melayang

Lagu ni kalau kehilangan orang yang tersayang.....

Mariah Carey - Bye Bye
This is for my peoples who just lost somebody
Your best friend, your baby, your man or your lady
Put your hand way up high
We will never say bye (no, no, no)
Mammas, daddys, sisters, brothers, friends and cousins
This is for my peoples who lost their grandmothers
Lift your head to the sky
‘Cos we will never say bye
As a child there were them times
I didn’t get it but you kept me in line
I didn’t know why you didn’t show up some times
On Sunday mornings saying I miss you
But i’m glad we talked through
All them wrongful things seperation brings
You never let me know it, you never let it show
Because you loved me and obviously
Theres so much more left so say
If you were with me today face to face

Chorus
I never knew I could hurt like this
And everyday life goes on like
“I wish I could talk to you for awhile”
“Miss you but I try not to cry”
As time goes by
And as soon as you reached a better place
Still I’ll give the world to see your face
And we were here next to you
It feels like you’re gone too soon
Now the hardest thing to do is say bye bye
(Bye bye bye bye bye bye) x3
Bye bye
And you never got a chance to see how good I’ve done
And you never got to see me back at number one
I wish that you were here to celebrate together
I wish that we could spend the holidays together
I remember when you used to tuck me in at night
With the Teddy Bear you gave me that I held so tight
I thought you were so strong
You’d make it through whatever
It’s so hard to accept the fact you’re gone forever
Chorus
I never knew I could hurt like this
And everyday life goes on like
“I wish I could talk to you for awhile”
“Miss you but I try not to cry”
As time goes by
And as soon as you reached a better place
Still I’ll give the world to see your face
Am standing right here next to you
It feels like you’re gone too soon
Now the hardest thing to do is say bye bye
(Bye bye bye bye bye bye) x3
This is for my peoples who just lost somebody
Your best friend, your baby, your man or your lady
Put your hand way up high
We will never say bye (no, no, no)
Mammas, daddys, sisters, brothers, friends and cousins
This is for my peoples who lost their grandmothers
Lift your head to the sky
‘Cos we will never say bye, bye
Chorus
I never knew I could hurt like this (I never knew it)
And everyday life goes on like (everyday of my life I wish)
“I wish I could talk to you for awhile” (I wish)
“Miss you but I try not to cry”
As time goes by (I wish, I wish as time goes by)
And as soon as you reached a better place
Still I’ll give the world to see your face
And we were here next to you
It feels like you’re gone too soon
Now the hardest thing to do is say bye bye
(Its hard to say bye bye bye bye bye bye
So come on somebody sing it with me
Wave your hands up high
Hey hey, this if for my peoples who just lost somebody
So this is for everybody
You put your hand to the sky
‘Cos we will never say bye bye)

And last but not least.....lagu ni untuk girls yang frust bercinta.........ok girls....let sing
Gloria Gaynor » I Will Survive Lyrics

Khamis, 8 Oktober 2009

Pegawai Kawalan Trafik Udara (ATCO)

More about ATC. These are conversation between me and one of our friends Syahmi. Thanks to Syahmi for concern about topic related ATC. Hope its helping alot. Enjoy reading......

syahmi_ok: kak,,, dkat forum flylah ada discussion pasal atc n aviation.. mungkin boleh carik idea kot..
syahmi_ok: flylah.com
ehem_70: oo kat situ, dulu akak penah bagi address tu
ehem_70: kat sana memang forum khas utk profesyen aviation je kan
syahmi_ok: dulu nama dia flydamnit.. sekarang dah tukar.
ehem_70: ooo
syahmi_ok: saya propose akak survey kat sana ambik fact yang best2 n paste kat blog akak.
syahmi_ok: baru la laku blog
syahmi_ok: kan?
ehem_70: k nanti akak cek, thanks syahmi
syahmi_ok: nak hidup
syahmi_ok: pasal medical certificate class 3 cuba check ni... http://aip.dca.gov.my/aip%20pdf%20new/AIC/AIC%20200409.pdf
ehem_70: yg tu pun akak dah ada letak kat blog
syahmi_ok: lagi cuba suruh bdk2 surf http://www.skybrary.aero/index.php kat situ ada byk info technical. Kadang2 interviewer ada tanya soalan teknikal skit2..
ehem_70: k nanti akak add
syahmi_ok: ok
Last message received on 10/8/2009 at 11:28
ehem_70: tq syahmi

addition.....email from munir to all friends on cct, plz read also....

Salam all,

I just call  En Mohd Dan a friend of my lecturer which currently working with DCA but he's not a controller but he has some experience with SPA previously

* Just browse DCA website n get to know/memorize their Organization
* Their Mission n Vission
* ATC Function or their customs of work
* General Knowledge about Aviation industry

That's all he can remember he said because he's not well verse with the Controller since he's in Maintenance field.

Hope this can help.

Waiting updates from u guys also.

Regards,
Munir Mohamad
 

Rabu, 7 Oktober 2009

Soalan interview "Perkenalkan diri anda"

"Perkenalkan Diri Anda.."

Wah, kacangnya soalan....

Ya.memang amat mudah soalannya...

Tapi, adakah anda mudah menjawabnya...ok, mari kita baca di bawah
ini:

Biasanya setelah anda duduk, panel penemuduga akan mula menyoal
anda. Soalan / arahan pertama adalah “sila perkenalkan diri
anda” ataupun “please introduce yourself”.

Bagaimana anda ingin menjawabnya? Soalannya memang mudah, akan
tetapi adakah jawapan anda berikan memang ingin didengari oleh
panel penemuduga sepenuhnya. Ada calon apabila ditanya soalan
”kacang” ini, berbuih-buih mulut bercakap tanpa henti menceritakan
perihal kehidupannya seolah-olah panel penemuduga itu hendak
berkenalan sangat dengannya.

Sebenarnya yang paling penting adalah, anda hanya perlu menceritakan
perihal keluarga anda sedikit saja. Yang paling ingin didengari
oleh penemuduga di sini adalah mengenai bidang yang anda pelajari
semasa di universiti ataupun kolej dan juga pengalaman bekerja anda,
TIDAK KIRA APAPUN PEKERJAAN YANG PERNAH ANDA BUAT SEBELUM INI.

Tunjukkan kita komited dalam urusan kerja. Ini mampu merubah
markah yang diberi oleh panel penemuduga tadi.

Saya ulangi lagi, apa yang perlu anda tumpukan semasa menjawab
soalan ini adalah:

1. perihal diri sedikit saja (jika anda orang susah, ceritakan
  sedikit kesusahan anda) - ada rahsianya:)

2. Subjek - subjek yang anda ambil semasa belajar dan kaitannya
  dengan pekerjaan yang anda mohon..Jangan sekadar teori saja.

3. Pengalaman bekerja anda. Jika baru grad, jangan katakan anda
  langsung tidak pernah bekerja. Kerja sambilan pun tidak mengapa...

Sekian saja dari saya....

Dalam topik berikutnya, saya akan bincangkan mengenai calon simpanan
memandangkan banyak persoalan mengenainya....TUNGGU..dalam masa terdekat..

Ikhlas
JaMaL
Admin kerja-kerajaan.com


P/S: Ingin ikuti tips - tips temuduga yang lepas?
    lawati blog ini www.kerja-kerajaan.com/blog

Selasa, 6 Oktober 2009

Perkembangan Emosi & Psikologi Kanak-Kanak Melalui Faktor Persekitaran


Emosi adalah suatu bentuk daya kognitif yang terbentuk dan berkembang secara peringkat demi peringkat semenjak awal kelahiran. Perkembangan ini akan berlaku kepada kanak-kanak secara 2 peringkat; iaitu peringkat emosi idea dan juga peringkat emosi pemikiran.

Fasa pertama peringkat Emosi Idea

Peringkat ini menggambarkan bahawa ekspresi penyampaian emosi adalah berada di peringkat permulaan. Manusia menyampaikan emosinya secara tidak sedar dan ia keluar daripada naluri semula jadi di bawah sedar. Melalui konteks ini, seorang kanak-kanak dapat merasakan sesuatu perasaan tetapi tidak dapat menyatakan mengapa, bagaimana dan siapa yang menyebabkan timbulnya perasaan tersebut. Emosi yang disampaikan lebih dalam bentuk tindak balas gerakan fizikal.


Fasa kedua Emosi Pemikiran

Emosi akan berkembang ke peringkat yang seterusnya iaitu apabila seseorang mampu mengaitkan emosi dengan pemikiran. Pengalaman daripada apa yang dilihat, didengar dan dialami direkodkan secara langsung sebagai reaksi emosi. Reaksi-reaksi tersebut akan disimpan dalam memori yang akan digunakan dalam proses pemikiran kelak.

Pada peringkat awal kanak-kanak, berkebolehan di dalam memahami emosi. Pengawalan emosi kanak-kanak mula meningkat termasuklah kemampuannya untuk menerima kekecewaan, penolakan serta menjadi seorang yang fleksibel dalam mengawal emosi dan seterusnya dorongan.

FAKTOR PERSEKITARAN UMUM YANG MERANGSANG EMOSI

Model Ekologi Bronfenbrenner mengklasifikasikan peringkat-peringkat persekitaran yang mempengaruhi individu kepada 5 peringkat berikut:

Mikrosistem
: Merupakan lapisan persekitaran dalaman yang merujuk kepada aktiviti dan interaksi yang melibatkan hubungan secara langsung. Kebanyakan kanak-kanak, mikrosistem mungkin terhad kepada hubungan dengan keluarga sahaja. Persekitaran tersebut akan berkembang ke arah yang lebih kompleks seperti yang sering berlaku di pusat asuhan taska, tadika, pergaulan rakan sebaya dan pemerhatian dalam aktiviti permainannya. Pada peringkat ini, kanak-kanak tidak hanya terpengaruh dengan individu-individu dalam kategori mikrosistem semata-mata. Mereka juga turut terkesan dengan perwatakan biologi dan sosialnya sendiri seperti tabiat, perwatakan fizikal, pembawaan dan bakatnya berinteraksi di antara dua individu yang berlainan di dalam satu kelompom yang sama.

Mesosistem: Terletak di lapisan kedua yang merujuk kepada hubungan dalaman di kalangan mikrosistem seperti hubungan di rumah, sekolah dan rakan sebaya. Bronfenbrenner berpendapat bahawa lapisan ini mempunyai hubungan yang kuat dengan lapisan mikrosistem. Ia boleh meningkat apabila adanya sokongan dan kestabilan mikrosistem.

Eksosistem: Ini amat berbeza dengan apa yang berlaku pada peringkat seterusnya iaitu eksosistem. Faktor ini merupakan konteks di mana kanak-kanak atau remaja adalah bukan terletak di dalam lapisan ini. Tetapi secara tidak langsung dapat mempengaruhi perkembangan mereka.

Makrosistem: Ia adalah konteks budaya atau kelas sosial yang terkandung di dalam mikrosistem, mesosistem dan eksosistem. Ia adalah ideologi yang benar-benar luas dan menentukan tentang bagaimana anak-anak perlu diuruskan, apa yang patut dianggap pada diri mereka dan apa matlamat yang perlu mereka usaha dan capai akhirnya. Dengan ini, di antara sesebuah budaya dengan budaya lain selalunya berbeza kerana setiap satunya mempunyai pendirian atau corak budaya tersendiri.

Kronosistem
: Merupakan peringkat yang menekankan bahawa perubahan pada seseorang atau konteks perkembangan ekologinya boleh memberi kesan terhadap perkembangan emosinya. Contoh: Perubahan kognitif dan biologi seseorang anak pada peringkat remaja boleh menyebabkan konflik di antara golongan remaja dan ibu bapanya.

Secara kesimpulannya, perkembangan emosi seseorang kanak-kanak yang melalui peringkat pertumbuhan fizikal yang merangkumi faktor persekitaran yang positif boleh meransang perkembangan emosi yang stabil dan baik.


Sumber:http://www.anakku.my

Isnin, 5 Oktober 2009

General Keyboard Shortcuts

Special info for those who are addicted to PC or Laptop. Remember these keys when ur mouse is not working this is very helpful.

General keyboard shortcuts
* CTRL+C (Copy)
* CTRL+X (Cut)
* CTRL+V (Paste)
* CTRL+Z (Undo)
* DELETE (Delete)
* SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
* CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
* CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
* F2 key (Rename the selected item)
* CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
* CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
* CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
* CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
* CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
* SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
* CTRL+A (Select all)
* F3 key (Search for a file or a folder)
* ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
* ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
* ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
* ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
* CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents open simultaneously)
* ALT+TAB (Switch between the open items)
* ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
* F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
* F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
* SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
* ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
* CTRL+ESC (Display the Start menu)
* ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu)
* Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
* F10 key (Activate the menu bar in the active program)
* RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
* LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
* F5 key (Update the active window)
* BACKSPACE (View the folder one level up in My Computer or Windows Explorer)
* ESC (Cancel the current task)
* SHIFT when you insert a CD-ROM into the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)
* CTRL+SHIFT+ESC (Open Task Manager)


Dialog box keyboard shortcuts
If you press SHIFT+F8 in extended selection list boxes, you enable extended selection mode. In this mode, you can use an arrow key to move a cursor without changing the selection. You can press CTRL+SPACEBAR or SHIFT+SPACEBAR to adjust the selection. To cancel extended selection mode, press SHIFT+F8 again. Extended selection mode cancels itself when you move the focus to another control.
* CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
* CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
* TAB (Move forward through the options)
* SHIFT+TAB (Move backward through the options)
* ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option)
* ENTER (Perform the command for the active option or button)
* SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box)
* Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons)
* F1 key (Display Help)
* F4 key (Display the items in the active list)
* BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the Save As or Open dialog box)





Microsoft natural keyboard shortcuts
* Windows Logo (Display or hide the Start menu)
* Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
* Windows Logo+D (Display the desktop)
* Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
* Windows Logo+SHIFT+M (Restore the minimized windows)
* Windows Logo+E (Open My Computer)
* Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
* CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
* Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
* Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
* Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
* Windows Logo+U (Open Utility Manager)


Accessibility keyboard shortcuts
* Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
* Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
* Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
* SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
* NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
* Windows Logo +U (Open Utility Manager)


Windows Explorer keyboard shortcuts
* END (Display the bottom of the active window)
* HOME (Display the top of the active window)
* NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder)
* NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder)
* NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder)
* LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select the parent folder)
* RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select the first subfolder)


Shortcut keys for Character Map
After you double-click a character on the grid of characters, you can move through the grid by using the keyboard shortcuts:
 * RIGHT ARROW (Move to the right or to the beginning of the next line)
* LEFT ARROW (Move to the left or to the end of the previous line)
* UP ARROW (Move up one row)
* DOWN ARROW (Move down one row)
* PAGE UP (Move up one screen at a time)
* PAGE DOWN (Move down one screen at a time)
* HOME (Move to the beginning of the line)
* END (Move to the end of the line)
* CTRL+HOME (Move to the first character)
* CTRL+END (Move to the last character)
* SPACEBAR (Switch between Enlarged and Normal mode when a character is selected)



Microsoft Management Console (MMC) main window keyboard shortcuts


* CTRL+O (Open a saved console)
* CTRL+N (Open a new console)
* CTRL+S (Save the open console)
* CTRL+M (Add or remove a console item)
* CTRL+W (Open a new window)
* F5 key (Update the content of all console windows)
* ALT+SPACEBAR (Display the MMC window menu)
* ALT+F4 (Close the console)
* ALT+A (Display the Action menu)
* ALT+V (Display the View menu)
* ALT+F (Display the File menu)
* ALT+O (Display the Favorites menu)



MMC console window keyboard shortcuts

* CTRL+P (Print the current page or active pane)
* ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console window)
* SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
* F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
* F5 key (Update the content of all console windows)
* CTRL+F10 (Maximize the active console window)
* CTRL+F5 (Restore the active console window)
* ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for the selected item)
* F2 key (Rename the selected item)
* CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one console window, this shortcut closes the console)



Remote desktop connection navigation

* CTRL+ALT+END (Open the Microsoft Windows NT Security dialog box)
* ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right)
* ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left)
* ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order)
* ALT+HOME (Display the Start menu)
* CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen)
* ALT+DELETE (Display the Windows menu)
* CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the entire client window area on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.)
* CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place a snapshot of the active window in the client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.)


Microsoft Internet Explorer navigation
* CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box)
* CTRL+E (Open the Search bar)
* CTRL+F (Start the Find utility)
* CTRL+H (Open the History bar)
* CTRL+I (Open the Favorites bar)
* CTRL+L (Open the Open dialog box)
* CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address)
* CTRL+O (Open the Open dialog box, the same as CTRL+L)
* CTRL+P (Open the Print dialog box)
* CTRL+R (Update the current Web page)
* CTRL+W (Close the current
window)

Sometimes its make us working faster. As we know the shortcut keys, then mouse and keybords will work simultaneously. Just leave ur comments if u do love the post.

Khamis, 1 Oktober 2009

Kawalan Trafik Udara ( ATC) - sambungan

ARKIB : 30/09/2009 UTUSAN

'Bermain' dengan nyawa




Tugas mereka 'bermain' dengan nyawa. Sekiranya berlaku kecuaian di pihak pegawai kawalan trafik udara maka beratus-ratus nyawa akan melayang begitu sahaja.

Walaupun ramai yang menjangkakan tugasnya seperti polis trafik yang menjaga lalu lintas di jalan raya namun di udara tiada lampu trafik yang boleh membenarkan sesuatu pesawat berhenti sekiranya terdapat pesawat yang menuju ke arahnya.

Oleh kerana tanggungjawab besar yang harus digalas, hanya individu yang komited, berani, teliti dan membuat keputusan cepat sahaja yang boleh mengharungi kerjaya ini.
Pengarah Pusat Kawalan Trafik Udara FIR Kuala Lumpur, Balasubramaniam Muttaya berkata, seseorang yang ingin menjadi pegawai kawalan trafik udara harus menjalani tiga kali ujian yang dijalankan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan Jabatan Penerbangan Awam.
Ujian tersebut ialah IQ dan matematik, ujian suara dan temuduga di mana jika lulus barulah boleh memasuki Kolej Penerbangan Awam, Subang untuk menjalani kursus hampir tiga tahun.
Semasa di kolej, pelatih harus menamatkan pengajian dengan jayanya dalam bidang aerodrome control dan memperoleh Aerodrome Control Rating, Approach Control (Approach Control Rating) dan Area Control (Area Control Rating).
 
Setelah tamat pengajian, pelatih perlu menjalani latihan amali di beberapa lapangan terbang selama tiga bulan, kemudian barulah ditempatkan di sektor penerbangan bagi mengendalikan tugas-tugas sebenar di menara kawalan atau bilik radar.

"Cabarannya cukup banyak kerana setiap sektor mempunyai tanggungjawab yang berlainan kerana perjalanan pesawat bukan mengikut paten yang sama begitu juga jenis pesawat yang sama tidak mendarat setiap hari.

"Satu lagi kewajipan bagi seorang pegawai kawalan trafik udara ialah mempunyai lesen yang membolehkannya bekerja di sesuatu posisi.
"Setiap seorang petugas perlu mempunyai lima lesen dalam tempoh yang ditetapkan. Lesen yang perlu dimiliki ialah dalam sektor aerodrome, approach control, area procedural, area radar dan approach radar.
"Bagi mendapat sesuatu lesen, seseorang pegawai itu juga harus lulus pemeriksaan perubatan. Bagi yang berumur 40 tahun ke bawah harus menjalani pemeriksaan dua tahun sekali manakala 40 tahun ke atas, setahun sekali. Jika berlaku kehilangan lesen itu, maka petugas tidak boleh bertugas,'' katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Tambah Balasubramaniam, kefasihan berbahasa Inggeris adalah diwajibkan kepada semua petugas kerana pegawai berinteraksi dengan juruterbang dan pusat kawalan asing.
Sekiranya keputusan peperiksaan mereka berada di tahap enam, maka tidak perlu mengambil peperiksaan itu seumur hidup, jika tahap lima, maka petugas perlu mengambil enam tahun sekali dan tahap empat, tiga tahun sekali manakala jika mendapat tahap 1, 2 dan 3 iaitu tidak lulus maka pegawai itu tidak dibenarkan mengendali tugas, tidak diberi lesen, tidak menunjukkan prestasi dan tidak akan ada elaun insentif.
"Justeru itu, mereka perlu menjalani peperiksaan semula bagi mendapatkan hak yang telah digantung atau ditarik balik
"Jadual kerja juga unik iaitu dua hari bekerja dengan dua hari cuti. Syifnya dari 1 petang hingga 7 malam, kemudian 7 pagi hingga 1 petang dan disambung ke 7 petang hingga 7 pagi. Inilah cabarannya yang bekerja 24 jam.

"Mereka turut dibenarkan berehat selama 30 minit hingga 45 minit. Penggunaan telefon bimbit tidak digalakkan dan harus dalam mood senyap kerana bakal mengganggu frekuensi,'' jelasnya yang telah berpengalaman lebih 30 tahun dalam bidang kawalan trafik udara ini.
Menurutnya, risiko semasa menjalankan tugasan ini cukup banyak, jika berlaku kecuaian, maka kemalangan boleh berlaku. Namun begitu bukan semua kemalangan disebabkan oleh arahan pegawai kawalan trafik udara, ada juga disebabkan oleh kecuaian juruterbang, peralatan dan prosedur tidak diikuti.
"Oleh itu, bagi pegawai kawalan trafik udara sama ada wanita atau lelaki, ketelitian, kecekapan dan kepantasan dalam membuat keputusan amat dititikberatkan demi memastikan pesawat berada dalam keadaan selamat sama ada mendarat atau berlepas,'' katanya yang mengalu-alukan lebih ramai wanita menceburi bidang ini.

- SADATUL MAHIRAN ROSLI

Kawalan Trafik Udara ( ATC) - sambungan

ARKIB : 30/09/2009 UTUSAN

Mengelak tragedi di udara


Bagi Azah Fauziah Arif, tugasnya sebagai area procedural controller perlu berkoordinasi dengan pusat kawalan penerbangan di negara jiran seperti di Bangkok, Jakarta dan lain-lain.


Lesennya cukup besar, tanggungjawabnya juga sungguh berat dan lebih berkuasa daripada seorang juruterbang. Bahkan, arahan mereka harus diikuti dan juruterbang yang ingkar boleh digantung lesen penerbangannya.
Tugasnya termasuk memberi arahan dan kebenaran kepada pesawat-pesawat bagi tujuan mengelakkan perlanggaran di udara dan di bumi serta mengatur trafik udara dengan selamat, teratur dan pantas.
Seberat tugasnya, berat juga kursus yang harus diambil bagi melayakkan seseorang menjadi Pegawai Kawalan Trafik Udara. Kursus yang memakan masa tiga tahun itu benar-benar menguji kesabaran, ketahanan dan komitmen seseorang dalam mengharungi impian bagi menjawat jawatan tersebut. Tidak ramai yang sanggup meredahnya dan ramai hanya sekadar berjaya di separuh jalan.

Begitu juga dengan kewajipan untuk mendapatkan lesen yang membolehkan seseorang pegawai itu dibenarkan bekerja di posisi tertentu, kefasihan berbahasa Inggeris dan sihat fizikal dan mental tanpa obesiti, rabun atau gayat.

Maka yang tinggal ialah individu yang terbaik dan sanggup menghadapi cabaran serta mempunyai tahap kecekapan yang tinggi bagi mengendalikan pergerakan penerbangan dengan cekap tanpa mengancam keselamatan sebagai pegawai kawalan trafik udara.

Pusat Kawalan Trafik Udara FIR Kuala Lumpur yang terletak di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (SAAS), merupakan nadi pusat kawalan untuk seluruh negara.
Pusat ini juga telah menjadi rumah kedua bagi empat wanita gigih yang merupakan antara 14 peratus pegawai kawalan trafik udara wanita di seluruh negara yang seolah-olah 'penjaga nyawa' kepada mereka yang berada dalam pesawat.

Penolong Pengarah (Sumber Manusia) Jabatan Penerbangan Awam yang juga approach radar controller, Wan Fadhilah Wan Zainal Abidin, 42, memberitahu, selain bertugas di unit sumber manusia, beliau turut menjalankan tugas kawalan trafik udara sekiranya terdapat kekurangan kakitangan.
Bertindak sebagai approach radar yang setakat ini hanya disandang oleh lima orang wanita, adalah satu tugas berat dan berbahaya. Tugasnya menjalankan pengawasan radar kepada pesawat-pesawat yang berlepas dari dan akan mendarat ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), SAAS dan Sepang atau pesawat-pesawat yang melalui ruang angkasa di bawah jagaan.

"Selain itu, saya juga menentukan slot masa bagi pesawat-pesawat yang ingin berlepas jika keadaan memerlukan dan sentiasa membuat pemeriksaan atau kesesuaian dan perhatian ke atas video map.
"Untuk duduk di approach radar, bukan calang-calang orang, hanya yang berkeyakinan, berani, pemikiran cepat, pandai mengawal situasi dan tidak teragak-agak membuat keputusan. Ini kerana merekalah mengawal pergerakan kapal di kedudukan tengah turun dan naik iaitu di paras 3,000 kaki hingga 14,000 kaki.
"Untuk sampai ke jawatan ini, sekurang-kurangnya mempunyai 10 tahun pengalaman dan telah mendapat kelima-lima lesen pegawai kawalan trafik udara iaitu Aerodrome Control Rating, Approach Control Rating, Area Procedural Rating, Area Radar Rating dan Approach Radar Rating.

"Dahulu saya bercita-cita menjadi juruterbang, tetapi rupa-rupanya jawatan yang disandang ini lebih berkuasa daripada juruterbang.
"Jika juruterbang tidak ikut arahan pegawai kawalan trafik maka laporan akan dibuat dan jika didapati bersalah, lesen juruterbang berkenaan akan ditarik. Ini kerana mereka tidak mengikut peraturan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa," kata bekas tutor Universiti Malaya ini.
Tambahnya, seseorang pegawai kawalan trafik jua harus tidak berada dalam keadaan stres. Segala tekanan sama ada dengan keluarga atau lain-lain harus diselesaikan sebelum memulakan kerja.
Ini kerana pekerjaan yang dilakukan melibatkan nyawa orang dan sudah tentu keputusan yang baik tidak dapat dilakukan jika fikiran bercelaru.

Sementara itu seorang lagi area radar controller wanita, Rahayu Ali, 37, menyifatkan jawatan yang disandang sejak 12 tahun lalu itu cukup mencabar.
"Bukan sekadar kursus tetapi kewajipan untuk mendapatkan lesen yang membolehkan seseorang itu bertugas serta kefasihan dalam berbahasa Inggeris benar-benar menguji kesungguhan seseorang untuk terus mengabdikan diri dalam kerjaya ini.

"Kemalangan udara adalah risiko utama dalam kerjaya ini sekiranya berlaku kecuaian di peringkat pegawai kawalan trafik udara dan juruterbang. Bukan sekadar satu dua nyawa tetapi ratusan.
"Justeru sebagai area radar controller yang berkomunikasi dengan juruterbang bagi mengelakkan berlakunya sebarang pertembungan pesawat di udara, percaturan kedudukan pesawat dan komunikasi yang lancar dan tepat sangat penting.

"Bertugas hanya berpandukan video map tanpa melihat sebenarnya kedudukan pesawat seperti mana di menara kawalan, lebih mencabar kerana kami perlu merancang susunan trafik dengan pantas dan cekap tanpa mengancam keselamatan dengan mengambil kira keadaan cuaca dan alat bantu penerbangan yang sedia ada.
"Penyampaian arahan kepada juruterbang juga perlu terang dan tepat malah segala penerangan dan informasi bagi tujuan keselamatan mengendalikan pesawat harus disediakan oleh area radar controller,'' katanya.

Ketangkasan

Menurut graduan pengurusan perniagaan Universiti Utara Malaysia yang menjaga sektor lima iaitu kawasan Pekan, Pahang dan ke atas, Ho Chin Minh, Bangkok, Manila dan Macau, perebutan untuk mendarat dahulu oleh pesawat sering berlaku.

"Menjadi tugas kami untuk menyelesaikan perkara ini dengan menyusun trafik mengikut jenis dan besarnya sesuatu pesawat. Justeru itu, selain mengawal trafik, pegawai harus tahu setiap ciri pesawat yang dikendalikannya.

"Ketangkasan pegawai harus ada kerana dalam masa setengah atau satu jam sekurang-kurangnya 15 pesawat memerlukan bantuan pegawai sama ada untuk berlepas, mendarat atau melepasi ruang angkasa.
"Cuaca buruk kadangkala menyebabkan juruterbang tidak mengikut arahan. Sehubungan itu, area radar controller perlu fleksibel, kreatif dan mempunyai pelan B dalam membetulkan keadaan.
"Inilah perlunya pengalaman, semakin lama seseorang itu bertugas, semakin pantas dia dapat menyelesaikan masalah tersebut,'' kata wanita kelahiran Batu Pahat, Johor.

Sementara itu Azah Fauziah Ariff, 30, yang bertindak sebagai area procedural controller menganggap tanggungjawab yang diserahkan kepadanya begitu besar dan memerlukan pengorbanan bukan sahaja masa tetapi tenaga bagi melayakkan beliau menyandang jawatan tersebut.

"Sebagai area procedural controller, saya menjalankan koordinasi dengan kawalan penerbangan FIR jiran dalam sektor 1 yang melibatkan Bangkok, Jakarta, Butterworth dan lain-lain.
"Saya harus pastikan kawalan penerbangan yang dituju oleh pesawat, contohnya dari Kuala Lumpur ke Bangkok, menerima perincian mengenai ketibaan pesawat tersebut.
"Justeru ia berbeza dengan area radar controller yang berhubung terus dengan juruterbang sedangkan saya berhubung dengan kawalan penerbangan berdekatan,'' kata graduan Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia ini.

Anak jati Kuala Lumpur yang baru mendirikan rumah tangga ini memberitahu, seseorang yang telah memasuki kerjaya ini harus pandai membahagikan masa dan mempunyai pasangan yang memahami.
"Ini kerana keadaan syif yang sungguh berbeza daripada kerjaya yang lain. Contohnya, mula bekerja 1 petang hingga 7 malam hari Isnin, 7 pagi hingga 1 petang (Selasa) dan bersambung 7 petang (Selasa) hingga 7 pagi (Rabu). Cuti diberi setelah dua hari bekerja, ini bermakna cuti Rabu dan Khamis,'' ujarnya yang tidak menyangka terpilih ditemuduga oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam untuk menjawat jawatan ini daripada 10 pilihan yang lain beberapa tahun lalu.

Bagi aerodrome controller yang bertugas di menara kawalan, Rohaya Jemali, 47, tugasnya agak berbeza dengan pegawai di bilik radar.
"Ini kerana bertugas di menara, kita nampak kelibat pesawat dan mengetahui jarak pandangan dan keadaan persekitaran.
"Justeru itu, saya harus menentukan paras bawahan yang boleh digunakan serta membuat jangkaan masa pesawat-pesawat dibenarkan mendarat dan memulakan tindakan mencari ke atas pesawat-pesawat yang terlewat dari jangkaan.

"Misalnya, pesawat latihan yang dijadual tidak tiba atau tidak mengikut arahan. Bahkan kami juga akan menyampaikan maklumat-maklumat kajicuaca yang difikirkan perlu kepada semua pesawat di udara di dalam ruang angkasa di bawah bidang kuasa.
"Kami juga akan meneropong pesawat yang menghadapi masalah seperti masalah teknikal, tayar tidak turun, kehabisan minyak dan lain-lain. Sebaik sahaja pesawat mendarat, pihak bomba, harus dipanggil dan jika ada orang sakit di dalamnya, ambulans akan dikerah datang,'' katanya yang telah hampir 13 tahun bekerja di menara kawalan.


Provided by All Famous Quotes

Follow my post