Ahad, 25 Disember 2011

Selamat Tahun Baru dengan Azam Baru!!!


Selamat sejahtera semua!!!
Tinggal beberapa hari lagi 2011 akan melabuhkan tirainya...sekali lagi tahun baru menjeguk dan kali ini 2012.

Terpulanglah pada masing2 untuk mentafsir kehadiran 2012 ini....ada yang mempercayai bahawa kiamat akan berlaku. Wallahuaalam....

Seperti tahun2 sebelumnya, tahun baru disambut dengan pelbagai azam baru...ups, cuba cek dulu impian 2011, adakah semuanya menjadi kenyataan? Kalau tak, maka terpulang juga pada anda sama ada nak meneruskan azam itu atau tinggalkan saja dengan memulakan azam baru. Atau bagi yang takde azam tu, ups....cuba cek apakah matlamat hidup anda...

Bercakap memang senang, tapi merealisasikan matlamat itu bukanlah semudah ungkapan. Macam mana nak jadikan matlamat tu satu kenyataan. Saya pernah menulis tentang matlamat hidup....rasanya bagi yang masih kabur tentang bagaimana nak mencapai matlamat tu, boleh lah ke sini untuk info lanjut.

Ada sesetengah orang kata, matlamat tu biar besar, supaya kita berusaha dengan gigih untuk capai matlamat tu. Berjaya atau tidak itu bukanlah satu yang wajib, terpulang kepada kemampuan masing-masing. Tapi nasihat saya, biarlah matlamat itu, dapat membahagiakan diri sendiri dan manusia di sekeliling kita....jangan selfish tau!!!

Akhir kata, selamat mencipta matlama 2012. Semoga semua berjaya mencapai impian yang diidamkan...Senyum selalu...

Rabu, 7 Disember 2011

Ombak Rindu



Lagi sebuah filem adaptasi dari novel arahan Osman Ali selepas filem Cun....Apa yang menarik bagi saya adalah cerita yang sangat manis untuk ditonton...sekali tonton rasa puas tapi rasa nak menonton lagi...seperti filem Cun, yang saya tonton lebih 10 kali. Cinematography yang cantik berlatar kan sawah padi seolah Osman Ali berasal dari sana...Ciri-ciri kampung tetap kekal disitu walaupun  Haris adalah seorang lelaki kota.
Lakonan Maya Karin sangat menambat hati. Walaupun berlakon sebagai seorang ustazah yang mengaji dengan pelat-pelat lidahnya, namun ia sgt sweet...Lisa Surihani pula muncul dengan watak yang berbeza dan jauh dari watak yang dia pernah pegang sebelum ini. Aaron Aziz seperti biasa menambat hati semua penonton dengan aksi ganas dan romantis...Sukar nak digambarkan, tapi ia sangat berbaloi.
Tahniah kepada pelakon-pelakon yang menjayakan filem ini....novel yang hanya hidup dalam minda pembaca kini digambarkan di layar sehingga mewujudkan fenomena. Baru 7 hari penayangannya telah berjaya mengutip hampir 6 juta....
Kepada semua yang nak menonton filem ini saya amat galakkan. Tetapi filem ini agak kurang sesuai pada kanak-kanak. Sangat sesuai untu pasangan suami isteri...di sana anda akan dapat merasai betapa bahagianya hidup rumahtangga bila kedua-duanya redha....
Selamat menonton!!!



Selasa, 18 Oktober 2011

Musim kpli ke la ni?

Tengok tengok trafik di cct, ramai yg searh ttg kpli. So nak ty la, now tgh buka permohonan ke? Kalau ada, nak jugak la join.....mana tau ada rezeki kan....tapi, untuk pengetahuan semua, info ttg kpli tu dah lama.....saya pun tak pasti ttg kerelevennannya (perkataan baru reka.....huk huk)
Seperti biasa saya akan cuba update maklumat terkini dlm cct. Tapi ikut pada masa sebab sekarang ni, waktu kerja pun payah nak cilok2 dah....semua masa terisi dengan kerja dan sangatlah efektif.....
Sekiranya rakan2 nak berkongsi info, bole la drop di chatbox atau komen terus di sini k....
Selamat menjalani urusan seharian....go go chaiyok!

Lgu ni untuk u alls.....dgr ye....lagu lama ni

Check out this video on YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=BV_VQQ490Z8&feature=youtube_gdata_player

Jumaat, 14 Oktober 2011

Mimpi dalam konteks islam

>> Oleh Mohd Fadly Samsudin


MASYARAKAT kita sering mengaitkan mimpi sebagai petunjuk kepada perkara baik atau buruk. Namun, tidak semua mimpi dapat ditafsirkan makna yang tersirat.

Pegawai Agama Masjid Putra Nilai, Mohd Fakhrurrazi Mohd Hanafi, berkata kepercayaan masyarakat kepada penafsiran mimpi adalah tidak bersandarkan dalil syarie yang disepakati ulama mengenai kesahihannya.

“Kitab rujukan seperti Tajul Muluk dan sebagainya bukanlah satu kitab muktabar. Ia hanyalah petua orang terdahulu. Umat Islam perlu memilih panduan berkaitan permasalahan penafsiran mimpi ini sebagaimana hadis nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. yang bermaksud:   “Jangan engkau ceritakan mimpi itu kecuali kepada orang yang alim atau orang yang cerdik akalnya.

“Nabi Yusof a.s diberikan mukjizat mahir menafsir mimpi sehingga berjaya mengeluarkan negara Mesir daripada kemarau yang panjang melalui mimpi rajanya ketika itu.

“Bahkan nabi s.a.w bersabda dalam sebuah hadis riwayat Bukhari dan Muslim, sesiapa yang bermimpi berjumpaku dalam mimpi maka ia benar kerana iblis tidak dapat menyerupai wajahku.

“Persoalannya, sejauh mana keyakinan dan pengetahuan kita berkaitan keperibadian Nabi Muhammad s.a.w. Bahkan di sinilah orang ramai mengaku berjumpa nabi s.a.w dalam mimpi yang mendakwa mereka berkomunikasi dengannya dalam bahasa Melayu,” katanya.

Beliau berkata menghairankan apabila nabi s.a.w berbangsa Arab Quraisy mampu bertutur dalam bahasa Melayu dan dengan itu terserlah tugas iblis yang mahu menyesatkan orang ramai.

“Petanda dalam mimpi seperti patah gigi, dibelit ular, dikejar ombak dan sebagainya ada tafsiran tersendiri sebagai ilham yang dikurniakan kepada individu dengan syarat tertentu seperti orang itu bertakwa, tidak melakukan maksiat. Barulah petunjuk itu hampir kepadanya.

“Paling jelas, sekiranya seseorang bermimpi berada dalam rumah ibadat agama lain itu adalah petanda orang berkenaan akan ditimpa musibah sihir,” katanya.

Beliau berkata apabila kita bermimpi perkara buruk atau ngeri, nabi s.a.w mengajar kita supaya mendapatkan berlindung daripada Allah s.w.t.

Menurutnya, orang yang mendakwa bermimpi arwah boleh disebabkan waris amat merinduinya sehingga terbawa-bawa dalam tidur.

“Justeru, pastikan kita mengikut sunnah sebagaimana yang diajar nabi seperti membaca ayat Kursi.
Hadis al-Bukhari yang diriwayatkan
oleh Abu Hurairah r.a, Baginda bersabda yang bermaksud: Apabila engkau
baring di tempat tidurmu, maka
bacalah ayat Kursi. Maka sesungguhnya akan sentiasa bersamamu penjaga daripada Allah dan syaitan tidak menghampirimu sehingga subuh.

“Nabi juga mengajar supaya merapatkan kedua belah tangan, kemudian meniup keduanya dengan membaca surah al-Ikhlas, al-Falaq
dan an-Nas kemudiannya menyapu seluruh tubuhnya dengan kedua belah tangan dimulakan dari kepala,
muka kemudian seluruh badan yang tercapai tangan sebanyak tiga kali,” katanya.




Metro

Rabu, 12 Oktober 2011

Sapa yang guna iPad2?

Sape yg menggunakan ipad? Recently i bought one.....sume org ty knp tak beli galaxy tab? Sy jwb, sy mmg sgt admire dgn gadget apple.....dah biasa guna windows,android malah symbian and now want to explore new dimension yg dicipta oleh steve jobs ni....(dah meninggal pun org nya....tp i kagum dgn ideanya)
Setakat ni sgt menarik malah ipad ni sgt senang digunakan. Tak hairan la kalau gadget ni didtgkan tanpa sebarang manual, hanya usb chager nye dan booklet kecil yg tiada manual pengguna langsung!Namun kita boleh perolehi manual pengguna di web apple shj...
Software pula dikatakan semua berbayar....ada kwn sy kata yg ipad ni, everything needs money.....emmmmm bagi sy.....berbalik pada tujuan mmbeli ipad....sy cuma nak peranti yg boleh dibawa kemana2tnpa beban....utk online fb, blog, google, lagu, citer.... Dan anything for fun. Bukan utk buat keje ofis seperti yg pc or laptop buat. Telefon tak perlu sbb sy dah ada phone yg bole 3g jugak.....so ikut pada kehendaklah....so tak de prob nak dptkan software sb sy cuma main game dan internet browsing je kat ipad ni....
Tapi kalau u alls nk guna jugak utk ofis silakanlah membeli software tersebut di apps store nya ye....harga pun taklah berapa mahal....sy rasa kita semua boleh beli....
So now, apalagi yg dirGykan, tepuk dada ty selera....tapi mmgpuas hati dgn performance processornya....laju dan senyap...
Tak kenal maka tak cinta....now i tgh kagum dgn iphone5 pulak....huhu sgt best...intelligent!
Apa-apa pun just drop by and kita kongsi pengalaman k......bye!

Jumaat, 30 September 2011




Yes !   Westlife , the most successful boy band in the history  will be gracing our shore with their everlasting hits such as ‘Flying Without Wings’, ‘Fool Again’, ‘Uptown Girl’, ‘You Raise Me Up’, ‘when you’re looking like that’ and songs from their latest album, ‘Gravity’.
Imagine singing along with Westlife at the concert with thousands others. Westlife has a repertoire of famous songs that will bring you down memory lanes. It would be a thrilling experience you wouldn’t want to miss. For many seeing the 4 hunks, Nicky Byrne, Kian Egan, Mark Feehily and Shane Filan would be a dream come true.
Gravity Tour is directed by creative director William Baker, who is known for his work with Kylie MinogueLeona Lewis andBjork. With a new touring band and musical director, the group stated this tour will be "bigger and better" then their previous feats. The group hinted the tour having a space theme (to tie in with the title) and possibly feature a medley of hits by Barbadian recording artist, Rihanna.


Dan.....Westlife datang KL!!!... sape nak tgk?
Uhuk uhuk uhuk..... nampaknye i tak dpt pegilah kalau konsert gini...almaklumla....satu harga tiket memanglah mahal....kalau nak beli yang premier seat lagilah mahal...and agak tak sesuai lah pulak untuk mak mak org mcm i ni...so guys, sape-sape yang dapat tengok ni enjoy!!! i luv westlife!!! 

Ahad, 17 Julai 2011

Menjelang hari jadi ke 30....


23 Julai ni genaplah umur ku 30 tahun....huhu tiada lagi angka 2 diawalnya...dan sudah tentu rakan-rakan ku akan mengatakan....welcome to the club!!

Dalam umur ku yang sedemikian tuanya, banyak perkara yang telah aku lalui...tapi yang paling bermakna adalah tahun ini...

Manusia berbagai ragam....aku nak kongsi sikap sebilangan manusia yang rasa diri sangat gah dan ego...langsung tak mahu mengakui kesilapan diri...walaupun umur dah separuh abad tapi sikap dan perangai tak sedar diri semakin menjadi-jadi...

Bagi aku, aku ada target, bila usia ku menjelang separuh abad nanti, jika ditakdirkan panjang umur, aku nak meluangkan masa bersama anak dan cucu...beribadah kepada Allah swt....dan bertaubat kerana dosa2 lalu...

Memanglah setiap hari kita bertaubat, tapi bila umur dah lanjut, apa lagi yang boleh dilakukan selain beribadah sahaja....masa tu mungkin aku hanya menikmati wang simpanan hasil titik peluh.....untuk dibelanjakan kepada cucu dan anak2.

Bermulanya bulan ini, maka bermulalah episode baru kehidupanku....tinggalkan kenangan pahit yang hanya menyakitkan hati...sesungguhnya Allah Maha tahu dan mengasihani hambanya.....biarlah segelintir manusia tua itu menikmati hidup dia dengan aman...kalau baginya mencari musuh itu adalah hobi mereka....Bagi ku sangat buruk perangai tidak mahu mengakiui kesilapan seperti malaikat....baginya dia lah yang terhebat walaupun rezeki yang Allah kurniaka tidaklah sebanyak mana....biarkan....

Mereka pun dah tua...nak buat apa layan....biarkan...nanti kalau aku layan, sama lah aku mcm mereka....Sory lah kepada yang terasa...bagiku, tidak salah kalau mengakui kesilapan dan merendahkan ego kerana antara manusia tu sama sahaja...

Selasa, 12 Julai 2011

Transformers 3 Dark of the Moon Teaser Trailer - Official (HD)



Siapa dah tgk movie ni? sila angkat tangan......ups tak nampak ek...
Ok i dah tgk...sebenarnya movie ni lebih puas ditonton secara 3D...memang berbaloi walaupun dgn harga tiket yang lebih sedikit tetapi kepuasannya sgt berbeza...
Walaupun saya bukanla seorang pengkritik filem yang sebenar tapi ada la beberapa kelemahan yang ada dalam filem ini...memandangkan filem ini juga dimainkan dalam bentuk 3D, namun penggunaan 3D tu saya rasa belum di tahap yang maksimum...Saya yakin kalau pengarah menggunakan efek 3D yang banyak, mesti filem ni lagi enjoy....tapi walau apapun tak rugi pun menonton filem ni....sangat puas hati dan dari 5 bintang saya boleh bagi 4 bintang....
Sapa yang nak tgk tu, pergi lah ke cinema berdekatan sebab bagi saya movie yang best, patut dilihat dilayar besar....bukan setakat di pc sahaja....(hehe)

Isnin, 4 Julai 2011

Two is Better Than One - Taylor Swift and Boys Like Girls (Cover by Jake...



Two Is Better Than One Lyrics

[ft. Taylor Swift]
I remember what you wore on the first day
You came into my life and I thought
"Hey, you know, this could be something"
'Cause everything you do and words you say
You know that it all takes my breath away
And now I'm left with nothing

So maybe it's true
That I can't live without you
And maybe two is better than one
But there's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking two is better than one

I remember every look upon your face
The way you roll your eyes
The way you taste
You make it hard for breathing
'Cause when I close my eyes and drift away
I think of you and everything's okay
I'm finally now believing

That maybe it's true
That I can't live without you
And maybe two is better than one
But there's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking two is better than one


I remember what you wore on the first day
You came into my life and I thought, "Hey,"

Maybe it's true
That I can't live without you
Maybe two is better than one
But there's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking
I can't live without you
'Cause, baby, two is better than one
But there's so much time
To figure out the rest of my life
But I'll figure it out
When all is said and done
Two is better than one
Two is better than one

Ahad, 3 Julai 2011

Kisah Hati-Alyah (VC)



Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu menyempurnakan aku
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu

Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini

Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

Jumaat, 10 Jun 2011

Nora Elena

Drama Nora Elena yang dipaparkan oleh TV3 kini sedang menjadi topik terhangat. Tak kiralah budak sekolah, golongan bekerja, lelaki dan perempuan semuanya menonton drama ini. Drama ini dijangka akan habis pada 19 Jun 2011 kerana pada 20 Jun satu drama baru akan muncul. Drama ini adalah adaptasi dari novel Kasih Yang Suci (anda boleh baca di link kat bawah). Maaflah, kalau nak novel yang penuh, kene lah beli novelnya ya. tapi kalau setakat utk tahu ceritanya anda bole baca singkatan novel ini.
Apa yang menarik perhatian adalah kesabaran Seth dalam menghadapi Elena, yang langsung tidak menyintainya. Namun akhirnya dengan kesabaran itulah Elena jatuh hati pada Seth. Tapi anasir orang ketiga Yvone, memburukkan hubungan mereka. nak tahu sejauh mana ceritanya. Ikuti la kisah romantis ini sampai tamat k.

Melaka Maju 2010

Baru2 ni cik kiah ada pegi ke Melaka....hehe...nama baru i ke...Sempena cuti sekolah haritu...Bawa anak2 berjalan melihat bandar bersejarah itu.
Singgah makan di satu corner dibawah rimbunan pohon sawit...disitu disediakan makanan nasi arab, nasi ayam dan macam-macam lagi. Jangan lupa tengok ikan kat kolam tu...besar giller macam orang. Jangan biarkan anak main2 sendirian kat situ. ikan tu dah lah besar....kang jeng jeng jeng.....



Sampai di bandar melaka, berhajat nak naik sungai melaka cruise... Actually, pemandangan sungai ni lebih indah bila menjelang malam. so sementara menunggu waktu maghrib, boleh la try fish spa kat tepi tu je....geli-geli tapi best, terasa bersih kaki i...huhu.
Bila malam tiba, then melompat kedalam bot dan jom ronda....
Malam ni kita singgah ke kedai asam pedas power di bukit china. lokasinya bersebelahan tokong. So sapa2 yang ke melaka, lepas maghrib, jgn lupa makan asam pedas kat sana. terangkat la. ok, tu je setakat ni.
So enjoy ke Melaka...bukan setakat nak berseronok, tapi hayati sejarah dan keindahan bandarnya. Alangkah best kalau idea pembangunan melaka ini di implementasikan ke negeri2 lain.

Selasa, 3 Mei 2011

Demam Ipad2

Ipad 2 dah dilancarkan pada 29 April 2011 lalu...tapi sungguhla macam pisang goreng panas....keesokan harinya, terus habis stok. Makanya sesiapa yang nak membeli Ipad 2, terpaksalah menyimpan hasrat tersebut, atau menempahnya terlebih dahulu dan menunggu shingga 2 minggu lagi...sabar ek...termasuklah diri saya sendiri...huhuhu
Sangat mengidam ipad2 ni selepas mencuba ipad 1st gen di Mechine, KLCC. Laju, haluuusss je...., nipis, gambar cantik, bunyi mengancam dan macam-macam lagi....akhirnya terus lah jatuh cinta sampai termimpi-mimpi....memang menunggu kehadiran ipad2, tapi menjelang perasmiannya rupa-rupanya dah ramai peminat2 yang dah menunggu sehingga sanggup beratur di depan apple store.
Pendek kata, bukan dengan Ipad saja...saya jatuh cinta dengan semua gadget Apple yang ada sekarang ni...Sangat kreative, lain dari yang lain dan sangat interesting. selain dari tu yang paling penting adalah performance yang tak bole disangkal. Apple sekarang dah jad trend semasa, pendek kata bila kita menggunakan gadget Apple, pandangan orang ni up sikit la... :)))

Kalau nak tengok kelebihan ipad 2 ni, kene lah surf di web atau blog2 yang menulis tentang barang2 ni semua...apa yang saya boleh cakap cuma...superb!!marvellous!!
nanti orang kata saya bias....so kalau nak puas hati, silalah surf sendiri k...
Sehingga berjumpa lagi, bye....

Selasa, 5 April 2011

Sedetik Lebih - Anuar Zain

SEDETIK LEBIH


Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu
EDRY ABDUL HALIM

Khamis, 10 Mac 2011

Apa rasa cinta?

Cinta itu anugerah...cinta tu besar ertinya...cinta pada Allah swt, cinta sesama makhluk, cinta pada negara, cinta pada diri sendiri...banyak sekali...tapi apa rasa cinta?

Cinta tu menarik kan? bila dirasa-rasa...semasa cinta tu memenuhi dada...seolah ada satu rasa macam jantung nak meletup...tak tahu kenapa...

Kawan2 semua mesti pernah rasa kan? tapi malangnya kenapa pada awal percintaan tu saja kita dapat rasakan getaran sebegitu, bagaimana pula selepas 3 bulan, 6 bulan, setahun, 6 tahun? Boleh tak perasaan cinta tu sentiasa diwujudkan? Sudah tentu boleh....terpulang pada diri kita...

Cinta sesama manusia itulah yang saya maksudkan...
Semua orang layak bercinta...tapi bagaimana dengan cinta terlarang yang mustahil untuk direalisasikan? Contohnya percintaan antara dara dan suami orang (tapi tak mustahil pun), cinta antara suami orang dan isteri orang?cinta antara isteri orang dan teruna....kalau difikirkan secara biasa, mesti mereka mendapat kritikan besar kan? Tapi bagaimana kalau kita duduk ditempat mereka?

Kadangkala cinta itu dikaburi nafsu...itu adalah bukan cinta sejati...cinta sejati adalah cinta yang dilahirkan dari keikhlasan semata-mata demi melihat orang yang dicintai itu bahagia...tak kiralah bersama kita atau dengan orang lain....kalau itu yang membuatkan dia bahagia....harus kita terima....

Cinta tak semestinya diikat dgn tali perkahwinan....
Saya dah kata bahawa cinta itu sgt subjektif...tapi bila diri mencinta dan dicintai...anda akan rasa seakan dunia ini dipenuhi bunga-bunga yang harum mekar mewangi...kemana-mana sahaja kita pergi pasti hanya senyuman sahaja yang terlakar dibibir....itulah sebabnya wajah naik berseri-seri....sebab hati yang penuh sarat cinta.....

Cinta yang tak dapat direalisasikan akan terus berlalu begitu sahaja...biarkan ia...
Cuma ingatlah setiap langkah dan perbuatan kita perlu dikawal, agar tidak melampaui batas agama dan tatasusila...

Kepada semua sahabat...teruskan bercinta sesama manusia kerana dengan cinta, hidup menjadi sangat indah dan bermakna.....

Khamis, 3 Februari 2011

Ingat lagi ke pada ATCO???

Assalamualaikum semua...
Ingat lagi tak kpd jawatan ATCO A29?
Baru-baru ni saya dapat berita yang kawan-kawan adik-adik yang  dah setahun lebih menunggu panggilan temuduga jawatan itu, telah mendapat panggilan temuduga dari SPA. Saya harap ia berpanjangan sehingga anda semua mendapat jawatan tersebut... Alhamdulillah....berkat kesabaran anda semua menanti...ada rezekinya...
Mesti ada yang dah berkerjaya dan berkahwin.....namun terpulang kepada anda sama ada untuk meneruskan atau tidak....ia terpulang kepada niat...
Apa yang saya dapat bantu adalah posting2 lepas yang telah saya siarkan...harap anda dapat baca.
Walau apapun yang kita lakukan buatlah dengan sebaik mungkin kerana bagaimana anda melakukan suatu perkara adalah bagaimana anda melakukan semua perkara!
Akhir kata selamat maju jaya...

Khamis, 6 Januari 2011

Salam Tahun Baru 2011!!!

Salam tahun baru buat semua pembaca setia blog cct.... apa impian tahun baru anda? Adakah tercapai impian tahun lepas? Itu adalah persoalan biasa yang anda akan dengar menjelang tahun baru. Ada satu perkara yang saya nak share dengan anda semua. Ia adalah tentang impian atau dalam bahasa inggerisnya 'dreams, dan matlamat. Bagaimana menetapkan matlamat?

1. Tetapkan matlamat yang spesifik, realistik dan boleh dicapai2

2. Matlamat mestilah ada time frame


3. Setkan priority

4. Jangan selfish

Rasanya cukup setakat ini. Saya tak perlu huraikan kerana saya yakin kitasemua faham tentang ini. Jika ada sebarang pertanyaan atau perbincangan, sila komen diruang bawah k.

Selamat maju jaya!!!


Provided by All Famous Quotes

Follow my post