Rabu, 19 Ogos 2009

Pegawai Kawalan Trafik Udara (ATCO)

Untuk makluman semua, dalam minggu ini telah berlansung temuduga jawata Pen. Pegawai Kawalan Trafik Udara A29 di DCA seluruh Malaysia. Jika anda mengikuti post saya berkaitan jawatan ini, anda pasti faham dan tahu tentang jawatan ini dan betapa ia merupakan satu jawatan yang sebenarnya mempunyai tangga gaji yang tinggi berbanding jawatan kerajaan yang lain. Maka tidak hairanlah jika ada nilai yang anda perlu bayar untuk sampai pada tahap jawatan ini...

Anda boleh baca link berikut :

http://citracintaterindah.blogspot.com/2009/07/yang-anda-perlu-tahu-tentang-kerjaya.html
http://citracintaterindah.blogspot.com/2009/06/contoh-dan-skop-soalan-atco-ass-atco.html
http://citracintaterindah.blogspot.com/2009/05/tips-peperiksaan-pegawai-kawalan.html
http://citracintaterindah.blogspot.com/2008/10/pegawai-kawalan-trafik-udara-a41.html

Harapan saya, sudah tentu kejayaan bagi setiap calon yang menjalani temuduga ini. Namun harus anda ingat bahawa anda perlu bersedia untuk ujian seterusnya iaitu ujian fizikal. Saya tidak berapa pasti tentang ujian yang akan dijalankan, cuma apa yang pasti ujian ini menguji tahap kesihatan setiap calon. Ujian penglihatan dan tahap kesihatan adalah penting bagi memastikan setiap pegawai yang dilantik adalah sihat dan mempunyai potensi dan kredibiliti sebagai ATCO.

Selepas ujian ini, jika anda berjaya anda akan dipanggil untuk menghadiri kursus dgn lain perkataan belajar lagi bagi mendapat sijil. Ini telah saya huraikan dalam post saya yang lepas. sila baca ye....

Disamping itu, anda dialu-alukan membaca link dibawah :
http://www.airscoutmalaysia.com/v1/general/CAREER_IN_ATC.pdf

DOWNLOAD FILE

Walauapapun, teruslah membaca kerana hanya membaca yang dapat memastikan anda sentiasa bersedia dengan maklumat dan perkembangan semasa.

76 ulasan:

mila berkata...

http://www.bincang.net/forum/showthread.php?t=102058

mila berkata...

Sila baca link ni untuk 3rd class airman medical requirements :

http://flightphysical.com/part67/Class3/67subd.htm

Maybe inilah test yang you all akan lalui untuk peringkat akhir pemilihan sebaga ATCO

Munir Kangsari berkata...

what the fish...ada ujian fizikal. Alamak kantoi lah pakcik. Badan berat ja ni. Hancus lah harapan nak jadi Penolong Pegawai Kawalan Trafik Udara.

mila berkata...

munir dah baca semua lom? tu bukan ujian fizikal yang UKJK, cuma ada medical check...yg penting sihat.

Munir Kangsari berkata...

baca dah kak tentang nose, eyes semua tu kira ok ah. Kalau dia suh lari2, pumping2 ka....hu hu hu ala2 latihan tentera kantoi ar.

mila berkata...

good munir, just tak
e care and be ready for the test. Satu lagi, akak rasa sebelum blood test, kene puasa malam dan pagi. u better check on that....TQ

Munir Kangsari berkata...

ahaks saya dok pikiaq jauh dah ni. Dapat pun belum tentu lagi. Salam Ramadhan semua.

*Results dalam puasa ni ka? Sbb ada kawan bagitau masuk akademi bulan 10.

mila berkata...

takpe, bersedia saje...akak nak ty, dah baca buku Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan? kalau lum akak ada buku dia, akak bagi free...sapa nak kene emel dan bagi detail :

Nama :
Emel :

Munir Kangsari berkata...

owh many thanks kak for the offer. Buku tu dah ada dah. Dok x abis2 lagi baca.

mila berkata...

k la...so sape2 yang tak baca lagi, boleh amik copy akak k...

Syahmi berkata...

Encik syahmi tak dapat e-book ker?

Syahmi berkata...

Bdk2 ATCO A41 dgr khabarnya akan masuk akademi on 1 Januari 2010. Lama lagi da. AATCO A29 tak tahu bila.

mila berkata...

akak offer kat semua syahmi....syahmi nak ke? akak bole emel....

Munir Kangsari berkata...

hu hu hu lamanya nak masuk. Bulan berapa lah agaknya tu?

mila berkata...

munir, tu masuk akademi....maknanye panggilan tu mesti dlm hujung tahun ni jugak. Biasanye jawatan kerajaan, kemasukan dalam pertengahan dan hujung tahun.

Munir Kangsari berkata...

lambatnya result nak kuar

mila berkata...

he he, lum pun sebulan lg...

adeq su berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
adeq su berkata...

sabar lah munir..su pon tgh tggu jgk ni..hehehe..lps rya kot bru tau result untk 3rd intebiu..aritu msa pg 2nd intebiu pegawai kt DCA gtau..3rd intebiu ni SPA yg handle..

Munir Kangsari berkata...

Kak Mila~penantian itu penyeksaan uhuk uhuk

mila berkata...

Munir, leka kan diri dgn kerja atau yang sewaktu dgnnya. Mesti tak terasa waktu tu kan. Tiba2 nanti dah keluar result.....

Munir Kangsari berkata...

Kak Mila baru call SPA bahagian exam depa kata Isnin (14/09/09) or Selasa (15/09/09) kuar results. Hopefully ar (leh percaya ka) nak percaya gak ah.

mila berkata...

pecaya je....mereka mesti tahu juga...

Munir Kangsari berkata...

pagi tadi semak xdak lagi. Tapi baru tadi on9 and the results are out. U guys might want to check it out. To those yang successful gud luck for your next interview and to those who didn't make the cut. Cheer up!!! and try again.

mila berkata...

Munir macam mana? r u ok?

Munir Kangsari berkata...

Alhamdulillah ok. SPA ni j gemuruh sikit.

mila berkata...

wow congrats....so gud luck for being an Asst. ATCO...
akak tumpang suka bole tak????(mcm nak lompat pun ada... :))
So now akak nak ty syahmi, firdaus, su and all involved on this stage.
So guys let sharing. Its not about you gain or you pain, its just sharing each feelings and experiences here....

Tanpa Nama berkata...

alhamdulillah akak..su bjaya ke 3rd intebiu..thanks..atas tips2 yg akak bg tu..untuk pngetahuan akak pegawai kt DCA bgtau kt msa intebiu hr tu SPA yg handle 3rd intebiu ni.so kne bnyk protokol lah.pkaian bg llaki pd hri intebiu tu mestilah kemas.kmeja putih,seluar hitam n kasut hitam kulit n semestinya bertali leher..mngikut pgalaman kwn2 yg tlh bjya..akak ada tips???thanks bnyk2 akak..

Munir Kangsari berkata...

Su~during my 2nd interview the other day, the officer were telling me that there are the ONE who's going to choose, due to some reason DCA's people didn't want SPA to choose candidate specifically for this job. SPA will be there just for some kind of formality but, nonetheless we must be able to leave some impact to both parties. Since this is my 1st time interview with SPA i hv no idea what kind of environment would it be.

I hate to wear shirts and not to mention tie. I wore some kind of attire which has similarities to bush jacket the one which not a long ago wore by the ARQAM people. I think it look nice already.

Perhaps our dear Kak Mila can help us upon this matter.

mila berkata...

su congrats....akak suka sgt...akak harap sume adik2 akak ni berjaya dapat jawatan tu.

firdaus, takpe, dont be sad. Ini cuma ketentuan dan rezeki. sebenarnya ada perkara yang lagi baik menunggu kita kat depan. akak pun biasa hadapi kegagalan sehingga sampai satu tahap akak dah tak takut kegagalan. Yang penting akak dapat sesuatu pengalaman yang baru. Tapi firdaus jgn pulak tak nak jenguk blog akak. kalau boleh bagi la emel so kita dapat kp in touch.

mila berkata...

redong777,

selamat berkenalan, nanti akak post kan tentang tips temuduga dengan SPA k.

jezzabelliqa berkata...

oh.. ATCO A41 lapor diri at DCA on 4th january 2010 :D whheee~~

mila berkata...

congrats jezzabelliqa, so u lapor diri kat DCA as ATCO A41. Bole ke share with friends here some tips for interview...we really appreciate it if u could share with us.hope u reply soon.

izura berkata...

salam perkenalan..:)
sye pon pass 2nd stage for asst ATCO ni..
nk mntak tlg akak psl tips2 temuduga nantila...boleh x nak mintak akak emelkan ebook untuk Rahsia lulus temuduga tu..
ni emel sye cfm56@hotmail.com

Tanpa Nama berkata...

salam..
alhamdulillah,sy pass 2nd interview dgn DCA..
kak mila blh share kn e-book tu x?
"Rahsia Lulus Temuduga Kerajaan"

name :hairi
e-mail : keryck_ronaldo@hotmail.com

thanks a lot guys for sharing information..

jezzabelliqa berkata...

tips for interview.. hurm..it will be done by 2 panel 1 personel from spa and 1 from dca conducted in english and bahasa. The question being asked is vary as for me.. mostly bout my previous studies,work experiance and what do i know about ATC. and of course fav question boleh keje shiff malam?

sorry for late reply.. lost in time hehe..due to my tight schedule for primary course now..i'm doin aerodrome course..alhamdulillah so far doin good workin hard of course.. ;-)

Syamilah berkata...

salam... sibuk kwn kita ni.... jezzabelliqa takpe...4 ur info, calon2 yang interview haritu tak dipanggil lagi sama ada berjaya atau tidak. kesian kat diorang....so sekarang ni they all dah dapat kerja lain....
tahun ni pun tak dengar pun ada intake baru ke tak. Tapi rasanya ramai diperlukan sebab airport kan nak dibesarkan lagi. apapun tq dan rajin2 la tgk blog akak k. kp in touch.....

MoOoOoL berkata...

Askum kak.. Thanks sebab information byk sangat akak bagi utk post nie. This year saya try utk post ATCO A1-1. Diorang cakap ada 80 tempat this year, xtau betul ke tak. Kalau akak still simpan, leh x nak baca ebook pasal exam kerajaan tu. Ssh gak nak carik online. Huhu. Thanks kak

MoOoOoL berkata...

Email saya: mul2506@yahoo.com

Fiq berkata...

Assalamaualaikum kak. Thanks for the deeply brief on ATCO career..x silap saya rujuk jadual peperiksaan yang disediakan pihak SPA, utk jawatan ATCO 28hb April ni....da x lama ni,...mohon tunjuk ajar. oh yer, tujuan asal nak share e-book yang akak ada tu, boleh x kalau akak x keberatan. Terima kasih kak........email saya : ainfikriusm@gmail.com.....TQ kak =)

Tanpa Nama berkata...

salam kak, would appreciate if u can share me the ebook. exam 28 april ni..sy br je dpt email. da panic ni nak study ape.. thanks :)

Tanpa Nama berkata...

oopss email sy yazraff@gmail.com

bedm@n berkata...

kak, boleh email ke saya jugak x? mojako_j85@yahoo.com..huhuhuh..semoga Allah merahmati akak... tq

hafiz berkata...

askm,sye bru dpt tau 28 april kne amek exam..

bley x akak share ebook 2...

email:hafizfauzury@gamil.com

shekyn berkata...

Assalaamualaikum.. Akak leh tlg email sy jugak x.. shekyn@gmail.com tq

Tanpa Nama berkata...

Kak, saya ada exam ATCO 28 April nie jgk...mintak akak emailkan apa2 yang boley tolong saya jawab exam nie mgu depan thanks..actually saya ada question nak tanya, so this is my email sitikhadijahabholit@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

Gudluck for all the candidates.

Nir App Procedural MAvA 68th

Tanpa Nama berkata...

Ni exam bertulis untuk A41 or A29?

Yang ni forum lama kami...tapi after exam lah...

http://mforum2.cari.com.my/viewthread.php?tid=517434&extra&highlight=PEN.%2BPEG.%2BKAWALAN%2BTRAFIK%2BUDARA%2B%28PASS%2BEXA&page=15

yang ni pula d forum FlyLah

http://flylah.com/atc/topic75-490.html

kalau first test dulu terbahagi kepada bbrp bahagian...

bacalah ttg Airbus, Boeing, MAS, pengetahuan AM Msia...

Soalan MATH tu berlambak rasanya...xtau lah kalau ada sesiapa yang boleh siap on time...

Aptitude test tu rsnya dia nak tengok situasi yang sama kita jawab mcm mana...sebab soalan dia mcm banyak ulang2

Soalan IQ tu mmg kena fikir logik

Hope it helps...

Nir...

mardiana berkata...

salam akak kalau boleh saya pun nak ebook tu. bayar pun tak pa. ni email saya mardiana.kamaruddin2010@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

Kak Mila, diaorg exam apa ya? Kalau baca Rahsia Temuduga Kerajaan seingat sy buku tu x membantu sangat during 1st exam pun. Tp during 3rd stage mmg membantu. Wallhualam.

Nir.

mila berkata...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera sume.... thanks sebab sudi kongsi di sini....sume ty pasal ebook tu plak...huhu...sebenarnya akk dah tak simpan lagi dah...tapi betul ckp u yg buku tu tak membantu utk first stage...dan mcm cakap munir...banyak pengetahuan am tentang airlines especially...so study kat situ....tgk nanti kalau akk jumpa balik buku tu or ada sesetengahnya akk dah post kan dalam blog ni...cuba cari dalam tips temuduga or ells and kalau nak ty pun bole jugak...sorry atas kelewatan membalas comment2 ni...akk agak sibuk tapi dont worry...this is my blog and confirm i will always check any update from here...but give me time ok...hope to here from all of you very soon:)

KiRiL berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
KiRiL berkata...

Salam,kak mila..rasanya byk yang sy kena berguru dgn akak. sy kena interview pd 19hb 5 ni..so,apa yg perlu prepared utk 1st stage..sudikah akak untuk menjadi guru sy..huhu

Mila berkata...

Kiril, akk cuma link kan sume information about atco...and kalau u nak berguru, kene berguru dengan munir la....sebab dia now tgh kursus utk atco ni kat klia....dia ada tinggalkan thread kat atas tu ttg forum yg diorg join masa interview 1st stage smpi lah berjaya lapor diri....tp mmg tak mudah....apapun baca satu persatu post dan comment dlm blog ni....insyaAllah berjaya...tapi atas kerajinan dan usaha sendiri tau...good luck!

Tanpa Nama berkata...

Kiril,

Interview for 2nd stage or 3rd stage?

Munir

Mila berkata...

Nir, rassa akk diorg ni ada byk batch la....ada yg baru nak exam dan ada yg nak interview 1 st stage 19 mei ni....tapi mana tah diorg...cikgu dah dtg, ank murid tak mai lagi... Huhu

Tanpa Nama berkata...

ok, batch A41 dah selesai dengan exam last week. Akan datang batch A29 pula.

D Akademi dah mula start cerita tentang intake baru ni. Depa kata ianya lebih cepat banding ngan kami dulu. I. Allah tahun ni juga rsnya masuk Akademi kalau xda aral. So far international student pun banyak gak. CAA pun rajin gak datang akademi.

Hopefully Hostel cukup nak tampung.

join kami kat group ni i. Allah depa akan bagi tips. Sebab geng 41 pun baru abis exam.

https://www.facebook.com/groups/atc.batch2011/

Nir...

hakim90 berkata...

kak mila..sy nk jgk ebook 2?
name..hakim
email..onenine_90@yahoo.com.my

sy dpt first exam assatco 19/5 kat marang,terengganu...mintak tolong akak2 abang2 dpt bantu sy abil exam ne...

Tanpa Nama berkata...

Hakim, go through the comments and do join us at d group mention above. U will find tips at d grup.

Nir

mila berkata...

tq nir, itu lah jawapannya wahai adik2 sekelian...plz go through word by word...u ll find the way, i hope...

Zulhaidar berkata...

Assalamualaikum..mintak tolong sgt emailkn e-book tu k..

NAME:Zulhaidar Fasanai
E-MAIL: zulhaidar.fasanai@gmail.com

Mila berkata...

Munir, diorg cari u...plz bagi emel utk diorg contact...

Tanpa Nama berkata...

Zul, go thru the thread first.

Kak Mila email saya munirdqs@gmail.com

Nir

Tanpa Nama berkata...

Salam, firstly sy nk ucapkn terima kasih bnyk2 kpd akak tuan empunya blog nih...sgt2 membantu time sy nk exam ATCO ritu...sy nk tny,2nd stage assessment tu mcm mana? tq :-)

mila berkata...

sama2 kasih....for the sec nd stage...is interview i think...coz dah lama akak lupa plak...tapi just follow the thread..coz i did mention it. Maybe ur senior can help...mb mr munir...

Tanpa Nama berkata...

seingat saya ms 2nd stage ni.

1. mula dia kan periksa samada kita buta warna atau tidak dengan guna kad.
2. lepas tu tunggu giliran untuk di temuduga
3. ketuk, masuk, bg salam, salam etc.
ada bbrp sampul dia akan suruh pilih.
4. dah pilih sampul dalam tu ada petikan yang quite panjang masa sy dulu. Article aviation related dia akan suh kita baca. MAKE SURE UR VOICE ARE LOUD N CLEAR. Test ni untuk dengar voice and english PRONUNCIATION.
5. Lepas tu ada picture description. Describe the what the picture is all about n then start by imaginary column. Guna perkataan mcm ON THE TOP RIGHT, ON THE TOP, ON THE TOP LEFT, IN THE MIDDLE, ON THE RIGHT HAND SIDE, ON THE LEFT HAND SIDE etc. Bagus untuk describe picture. Use proper words to describe AIRCRAFT, TARMAC, RUNWAY,TAXIWAY, EMERGENCY CHUTE, VEERED OFF, SKIDDED, WIDE BODY, ROTOR, FIN, SLAT, RADOM, FLAP, AILERON, RUDDER, COCKPIT, TAIL STRIKE, CRASH LANDED, talk about the WEATHER also & dig out all the parts name to help during describe the picture.
6. Last ni mungkin general dia nak bagi nasihat, panduan etc. Baca lah apa2 aviation news yang relate. Call sign of our new A380 perhaps...

Hope this helps.

Kak Mila sy Sabtu ni terbang ke KK. 4 June lapor tugas. Thanks again Kak Mila for ur article.

Nir...

mila berkata...

i really appreciate that munir...hope others can read this important info...thank u very2 much nir...and all the best on your jurney..and dont forget us k!

Tanpa Nama berkata...

cmne nak cek result??? exam 28 april tp cek kat spa xjumpalink pun...

anak murid berkata...

1st sy da lulus..so 2nd stage kne interview in bi...so yg ckp berhabuk cm saya ne ad peluang nk lepas kew??hehe
slalu nye describe pic..pic ape yg dia bg??

Tanpa Nama berkata...

2nd stage untuk ATCO di DCA Sepang hari ni 07/07/12.. blur sgt2... Sy pun nak minta tolong emailkan e-book tu untuk persediaan klu lulus stage 2.... email: sent_ina@yahoo.com

Thanks...

Mila berkata...

Munir ada ckp kat akk, mb temuduga tu nanti dibuat dlm group...jadi u all kene pandai bawa diri...independent dan kene tonjolkan diri sendiri...good luck!

anak murid berkata...

so kne stat speaking dr skrang nmpknye..akak ad x tips2 cmne nk ilangkan rse nervous time intervew nnt??hehe

Ciktehadanz Teha berkata...

Sy pon nk jgk e book tu..
mooiecks@yahoo.com
Nur fatihah

Ciktehadanz Teha berkata...

Doakan sy...

Ciktehadanz Teha berkata...

Sy pon nk jgk ebook tu...

Untuk Kita-Kita Ajerr berkata...

salam..
sy nk tnya cane situation/preparation yg sy blh buat utk 2nd stage atco?
dlm jdual ada simulasi komunikasi, ujian kefahaman teks penerbangan, dan interview brkumpulan..

thank u sape2 yg sudi share/respon komen sy..


Provided by All Famous Quotes

Follow my post