Selasa, 23 Februari 2010

About Earth Hour

ABOUT EARTH HOUR


Earth Hour started in 2007 in Sydney, Australia when 2.2 million homes and businesses turned their lights off for one hour to make their stand against climate change. Only a year later and Earth Hour had become a global sustainability movement with more than 50 million people across 35 countries participating. Global landmarks such as the, Sydney Harbour Bridge, The CN Tower in Toronto, The Golden Gate Bridge in San Francisco, and Rome’s Colosseum, all stood in darkness, as symbols of hope for a cause that grows more urgent by the hour.
Earth Hour - Chile In March 2009, hundreds of millions of people took part in the third Earth Hour. Over 4000 cities in 88 countries officially switched off to pledge their support for the planet, making Earth Hour 2009 the world’s largest global climate change initiative.
Earth Hour 2010 takes place on Saturday 27 March at 8.30pm (local time) and is a global call to action to every individual, every business and every community throughout the world. It is a call to stand up, to take responsibility, to get involved and lead the way towards a sustainable future. Iconic buildings and landmarks from Europe to Asia to the Americas will stand in darkness. People across the world from all walks of life will turn off their lights and join together in celebration and contemplation of the one thing we all have in common – our planet. So sign up now and let’s make 2010 the biggest Earth Hour yet!.
It’s Showtime! Show the world what can be done.
Earth Hour - Light Writing

Earth Hour by WWF

Earth Hour is organized by WWF. With almost 5 million supporters and a global network in over 100 countries, it’s one of the world's largest and most respected independent conservation organizations. WWF’s mission is to stop the degradation of the Earth's natural environment and build a future where people live in harmony with nature.

Earth Hour timeline

Turn back the clock on Earth Hour and discover why, how, where and when it all started.

Why get involved?

Put simply, because our future depends on it!
Earth Hour - Lima Group Earth Hour has done a lot to raise awareness of climate change issues. But there’s more to it than switching off lights for one hour once a year. It’s all about giving people a voice on the future of our planet and working together to create a sustainable low carbon future for our planet.

The future can be bright

New economic modelling indicates the world has just five years to initiate a low carbon industrial revolution before runaway climate change becomes almost inevitable. But it can be done, and the long term benefits will be enormous.
So now's the time to take a stand and give world leaders the mandate they need to make the right climate deal.

http://www.earthhour.org/About.aspx

Rabu, 17 Februari 2010

Because I Love You, I Can Tell You...

  


2010 Campaign: "Cancer can be prevented too" 

Woman_en_LR_small.jpg
World Cancer Day 2010, led by UICC, its members and with the support of the World Health Organization (WHO), will raise awareness of cancer prevention.  

Each year, over 12 million people receive a cancer diagnosis and 7.6 million die of the disease.
The good news is that approximately 40% of cancers are potentially preventable. We invite you to join us in marking World Cancer Day on 4 February by promoting our exciting new campaign and spreading the message that cancer can be prevented too. 
 
This coming February, UICC will launch the campaign “Cancer can be prevented too”, focussing on how the risk of developing cancer can significantly be reduced through simple measures:
  • Stop tobacco use and avoid exposure to second-hand smoke
  • Limit alcohol consumption
  • Avoid excessive sun exposure
  • Maintain a healthy weight, through eating healthily and exercising regularly
  • Protect against cancer-causing infections



childhood-obesity-prevention.jpgThe fact that obesity is directly correlated to health issues is not a new discovery. Excess body fat is known to cause of cancer, diabetes, heart disease, high blood pressure and strokes. However in a recent report issued by the American Institute for Cancer Research, there is now concrete statistical evidence between cancer and being overweight. The study proves that over 100,000 cases of cancer are caused by obesity annually.
"This is the first time that we've put real, quantifiable case numbers on obesity-related cancers," Glen Weldon, the American Institute for Cancer Research educational director, told CNN news. According to the World Health Organization, 1 billion adults are overweight, and at least 300 million of these are clinically obese. It’s not just causing cancer that’s an issue. Weldon went on to say, "Obesity not only raises the risk for getting cancer; it also has a negative effect on survival and can make treatment more difficult."
 
Actual case counts were calculated by researchers, who focused the study on the seven cancers with known links to excess body fat. The report concluded that 9% of colorectal cancer cases, 17% of breast cancer cases, 21% of cases of gallbladder cancer, 24% of kidney cancer cases, 28% of pancreatic cancer cases, 35% of esophageal cancer cases and an overwhelming 49% of endometrial cancer cases were all likely caused by obesity.
 
There is no concrete science determining the reason why cancer risks are increased by obesity, researchers believe the answer could be excess estrogen that is released in cases of overweight patients with cancers such as estrogen-receptor positive breast cancer. Studies have also shown increased levels of oxidative stress and inflammatory compounds in the blood, which are linked to DNA mutation and diseased cell growth as seen in many cancers, are also linked to an increase in body fat.
 
The recent report “helps to communicate the magnitude of the problem,” according to Dr. Michael Thun, vice president emeritus at the American Cancer society, but it is only the first step in solving the issue. The prevalence of obesity is rising dramatically among adults and children around the world, and people must learn “to try to balance the calories you take in with those your body expends every day." UICC aims to raise awareness of the link between overweight and cancer, setting people around the world on the right path to reducing their own risk.


Fitness Centres Severely Lack Healthy Food Options 

junk_food.jpgIn a recent study of 35 leisure centres in the United Kingdom, the British Heart Foundation discovered a shocking amount of unhealthy snacks and foods being offered. Despite a ban on junk food from schools and children’s TV programmes, there is an overwhelming availability of unhealthy options where children exercise and play. The Food Commission’s survey included leisure facilities, bowling alleys, ice skating rinks and park cafes. 

Judy Hargadon, chief executive of the School Food Trust, said, "Convenience doesn't have to mean unhealthy. Many schools are using vending to offer pupils extra choice and independence whilst still keeping their options well-balanced and consistent." However, the study found vending machines were stocked full of crisps and chocolate. Experts warn that this severely increases the risk of fuelling childhood obesity. The Foundation reported that fresh fruit was displayed at less than half of the centres visited and children’s menu options were dominated by chips, nuggets, sausages and burgers. Furthermore, nutritional information was only displayed at two venues, severely limiting the ability to assess the products parents and children are buying. 

The British Heart Foundation is calling for new regulations on the choices of food available in public facilities in the UK. Stricter guidelines would provide healthier options and allow parents and children to properly identify and asses the nutritional values of snacks. CEO of the Foundation, Peter Hollins told BBC News, "It's fantastic that these kids are getting fit and having fun at the same time but this is being undermined by venues peddling junk food at them. Councils and leisure providers need to rigorously reconsider the food options they are providing and make it easier for parents and children to make healthier choices." Unhealthy snacks and fizzy drinks have been banned from school vending machines in the UK since 2007, and the charity hopes that leaders in the public and private sectors will lead the way to ensuring this expands to other public venues.


source youthsays

Khamis, 11 Februari 2010

Hari ke 500, penerbitan blog CCT

Bermula pada 29 September 2008, pada bulan Ramadhan yang berkat, bermulalah perjalanan Blog CCT iaitu beberapa hari sebelum menjelang syawal. Diikuti cerita jin dan posting ke ibu bapaan. Kemudian saya mengulas tentang penyusuan bayi, potty train for baby, dan breastfeeding baby kerana pada masa itu anak saya yang kedua masih bayi lagi. Ditambah lagi dengan genius boy, think positives, sifat anak melalui turutan keluarga.

Pada oktober 2008, saya mengikuti Kursus Perkhidmatan Kaunter. Artikel bahasa inggeris ini pula mungkin berguna untuk anda. Pada November 2008 saya menghadiri peperiksaan ATCO (A41) dan sibuk mencari maklumat untuk menghadapi peperiksaan. Saya bercuti panjang dari menulis blog kerana kursus sehingga kita bertemu kembali pada 25 November 2008. Jangan ketinggalan melihat rahsia bulan kelahiran oleh Dr. Fazilah Kamsah. Saya membaca rencana tentang teori dan ideologi memesongkan dunia, membaca emel tentang bahaya pokemon walaupun tak dapat dipastikan benar atau tidak. Saya menulis tentang semangat patriotisme Melayu. Kemudian saya membaca artikel ini.

Saya menulis tentang Kem Bina Negara . Adakah anda tahu tentang sistem 5S ? Baca sini. Merungkai tentang pengertian Aidil Adha . Melancong ke Kota Kinabalu Sabah, negeri di bawah bayu. Saya tertarik dengan artikel Pengorbanan org melayu wajar dihargai. Saya menulis tentang tips temuduga. Saya tertarik dengan Batu Rubi yang dikatakan batu untuk kelahiran bulan Julai. Berlian juga apa kurangnya... wow.... Mutiara juga tiada bezanya. Lihatlah kesesuaian anda dengan batu tersebut. Lihat tarikh kelahiran, dan unsur wanita mengikut tajul muluk.

Ketahui tentang persediaan untuk peperiksaan ISAC dan lihat artikel yang saya tulis ini tentang pengangguran. lagu ni popular pada tahun 1998. Warisan tanah air ku. Saya lancarkan mencari kawan baru, tapi takde sambutan. Mengapa islam melarang menyimpan kuku panjang? Bingkisan Tahun Baru 2009 dari saya... 5 dont's when you are sleeping mesti baca ! Kesilapan itu tak semestinya buruk dan teruk... kadang-kadang ia menjadi kesilapan terindah. Cuba lihat artikel personaliti ini. Rahsia hari lahir wanita juga menarik.

Gerhana matahari pertama pada tahun 2009. Baca posting tentang wanita. Selanjutnya komen ini tentang boleh ke wanita dan lelaki bersahabat?  Lihat peranan ibu bapa untuk meningkatkan potensi anak-anak. Mengapa wanita selalu menjadi mangsa. Dalam posting ini terkandung seluruh kata-kata hikmah yang boleh anda gunakan. Video airbus ini memang menarik. Lagu John lennon, Imagine. Lihatlah dua orang permata hati saya di sini. Kalau anda bercita-cita menjadi seorang PTD M41. Nak tahu tentang waterlife system? permata suri , royal jelly dan cni gold medal untuk kesihatan.

Saya nak bagi petua bagi merancang jantina bayi yang bakal dilahirkan. Tonton video lagi atau video hantu. Anda nak tahu kenapa saya ada blog. Saya menulis tentang penggunaan bahasa inggeris untuk subjek matematik dan sains pada awal pelaksanaannya. Saya selitkan cerita tentang seorang rakan yang kehilangan tempat bergantung.... Huraian tentang pertubuhan ASEAN. Lagi tentang peperiksaan PTD M41, dan tips menjawab soalan esei. 4 perkara jika dilihat , akan mendapat pahala. Better Spoken English Course.

Menerjah alam misteri antara Manusia dan Bunian. Saya pun ada petua untuk mencuci blender yang kotor. Melihat MPV pertama Malaysia Ezora. Menghayati puisi rumah pusaka. Resipi Tom Yam Istimewa. Nutritional food for Children. Mengapa wanita menangis..... ke rahsia surah yassin ayat ke 58. Pasangan serasi suami isteri. Kursus-kursus yang terdapat di Kolej Komuniti Ledang. Jangan lupa bahawa Bos anda Selalu Betul, jadi jangan lawan bos dan berilah 100% di tempat kerja. Jika anda menyambut hari lahir, di sini ada banyak ucapan, khas untuk hari lahir.

Kenali tanah kelahiran saya iaitu Segamat.  Jaga-jaga jika kanak-kanak sakit perut kerana ia mungkin satu tekanan perasaan. Sekali lagi posting tentang merancang jantina bayi. Ibu bapa perlu mengetahui tentang virus tikus yang merbahaya. Lagi tentang rahsia tarikh lahir. Ketahui nama-nama yang baik bagi anak perempuan dan anak lelaki juga faktor-faktor yang mempengaruhi sahsiah anak-anak. Tonton video tentang pendaratan cemas sebuah pesawat. Kursus You 'R' Special anjuran KKLJ untuk seluruh staff KKLJ. Kenali air yang anda minum selama ini. Melihat foto cahaya dari bandar-bandar terkemuka dunia dan sempena pelancaran satelit razak-sat.

Tahniah kepada calon SPM 2008 yg telah mendapat keputusan. Adakah anda tahu apa itu proxy yang menyekat sesetengah laman web. Kenali komponen asas komputer anda da sedikit tentang sejarah perkembangan komputer. Kembali ke Alam Misteri tentang manusia yang bersahabat dengan jin.  Kembali mendaftar ke Kolej. Datang penyakit Chikungunya. Malaysia 60 earth hour campaign.

Musim ikan sungai.... yummy2.... Kolej Komuniti Ledang dan Bandar Ledang. Baca tentang PBB. Lagi tentang Asean. Lagi tentang vote for earth. M-TEST KPLI. Lagi resepi ayam percik. Menu untuk menurunkan berat badan secara sihat disusuli dengan menu bagi menambah berat badan bagi mereka yang kurang berat. Ini juga tips untuk diet yang terbaik dan spring cleaning for calories burning..... Rehatkan minda dengan Puisi laut. Tambahkan pengetahuan tentang AFTA.  Kenali tarian Mak Yong.  Segala yang anda perlu awasi semasa bercuti. Ucapan tahniah kepada barisan Kabinet yang baru. mengapa kita takut dipukul ombak sedang ombak tu tidak lah seganas tsunami...... Produa dengan model MPV barunya. Orang mole dan penemuan NASA.

Adakah cinta memerlukan sebab? Lagi tentang M-test KPLI. Bacaan berat tentang perkembangan global dunia. Latar belakang perkhidmatan tadbir dan diplomatik. Berita tentang tsunami tersebar di internet, namun tak ada fakta yang kuat menyokongnya. Saya kongsi dengan anda tips keselamatan kenderaan. Sambungan kepada MPV Produa.

Jom kira kalori anda hari ini. Isu semasa liberalisasi kewangan. Ketahui tentang makanan yang anti kolesterol. Apa itu istilah kawan baik bagi anda. 5 rahsia tentang lelaki yang mesti anda ketahui. Saya menitipkan catatan terakhir di Kolej Kolej Komuniti Ledang..... dan saya kenalkan Politeknik Nilai pada anda. Lihat 7 sunnah Nabi SAW untuk kita amalkan.

Jumaat, 5 Februari 2010

Promosi Telekung Bersulam Dari Jakarta!!!!


Telekung bersulam dari Jakarta, seorang rakan saya telah kesana dan membeli beberapa helai telekung untuk dijual di sini. Semuanya 'ready stock' dan boleh didapati terus dari saya.


Kain licin dan lembut,
Selesa dipakai tanpa rasa panas,
Warna putih krim,
Kain bergetah dan bersulam di kaki,
Sulaman cantik dan halus serta tidak kasar,
Untuk setiap pembelian, percuma beg telekung bersulam yang cantik...



Harga biasa :
RM 150.00

Harga promosi saya :

RM 120.00


Terkini :
RM 100 sahaja termasuk kos penghantaran!!!!!



Cepat sementara stok masih ada dan harga ini akan tamat sekiranya 'ready stock' ini habis!

Sila hubungi saya :
Syamilah Mohd Shah
012-2936597
ehem_70@yahoo.com

Pembayaran adalah melalui Maybank :
Syamilah Mohd Shah
155171006375

Rabu, 3 Februari 2010

Seminar Kenali Potensi Diri - Revolusi 2010

 
Dewan Raja Muda Musa, Seksyen 7 Shah Alam 



Kanopi luar dewan disediakan untuk urusan pendaftaran dan pengambilan sijil penyertaan


Peserta berebut-rebut mendapatkan sijil penyertaan


Peserta berpusu-pusu pulang selepas seminar tamat

Pada 30 Januari 2010 yang lalu telah berlangsungnya Seminar Kenali Potensi Diri-Revolusi 2010 di Dewan Raja Muda Musa Shah Alam. Seramai lebih kurang 3500 peserta telah hadir dalam seminar satu hari ini dari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang.

Yuran seminar adalah RM50 selepas promosi besar-besaran di akhbar dan media massa. Jadi saya pun tak melepaskan peluang ini untuk hadir memandangkan harga yang rendah di samping sifat ingin tahu semulajadi saya untuk mengetahui apakah yang dibawa oleh Dr. Azizan Osman.

Beliau ni adalah orang yang sangat berpengalaman walaupun umurnya baru mencecah 35 tahun, namun telah banyak yang beliau tempuhi dalam hidup. Pendek kata, memang beliau seorang yang berkebolehan dan aktif. Kalau nak lihat profile beliau, boleh lawati laman sesawang http://www.rahsiatarikhlahir.com.my dan facebook beliau.

Apa yang saya pelajari dalam seminar ini???

Itu adalah soalan cepu emas yang anda semua nantikan. kami semua diajar tentang bagaimana mengira tarikh lahir seseorang untuk mengetahui rahsia personaliti, kecenderungan, kelebihan dan kelemahan seseorang. Pendek kata berikan sahaja tarikh lahir anda untuk saya tafsirkan personaliti anda. Ini boleh dikategorikan sebagai mengenali personaliti untuk mengetahui potensi dan keupayaan diri dalam setiap bidang yang kita ceburi. Mengenali diri adalah sangat penting kerana jika kita tidak mengenal diri kita, bagaimana kita hendak mengenal Allah Yang Maha Kuasa?

Selain dari itu melalui ilmu ini, kita dapat mengetahui kelebihan dan keistimewaan diri untuk digunakan untuk kejayaan dan kelemahan diri untuk diperbaiki untuk kebaikan masa depan kita juga.  Sebagai bonus, Dr. Azizian Osman juga mengajar kami tentang kuasa minda untuk merealisasikan segala impian seseorang. Ia memang bertepatan dengan sistem doa yang kita amalkan ke hadrat Allah swt untuk meminta sesuatu. Cuma Dr. Azizan Osman menekankan betapa fokus minda itu penting bagi kita memohon sesuatu doa. Di sini juga wujudnya satu istilah "getaran wang".

Saya sendiri belum mendalami ilmu Getaran Wang ini. Cuma jika anda beri tarikh lahir anda untuk dikira bagi mengetahui personaliti, saya boleh lakukan InsyaAllah....

Perlu diingatkan, ini bukanlah satu ilmu menelek nasib atau untung rugi seseorang. Ilmu ini hanya untuk merungkai personaliti dan sifat seseorang. Maka ia tidak menyalahi hukum dan islam itu sendiri. Sesiapa yang berminat untuk menyertai seminar ini, boleh sertainya dengan mendapatkan tiket RM50 di seluruh Malaysia. Saya akan menghadiri kursus lanjutan SKPD ini pada bulan Mac nanti selama 2 hari di Kuala Lumpur.
semoga saya mendapat segala ilmu yang berharga untuk dipraktikkan untuk masa depan dan keluarga.

 
Dr. Azizan Osman 

  
Inilah dewan yang menempatkan 3500 peserta....



Provided by All Famous Quotes

Follow my post