Jumaat, 27 Mac 2009

AYAM PERCIK ISTIMEWA

Bahan2:
2 ekor ayam kecil

Bahan2 Kuah:
5 biji bawang besar (dikisar)
5 biji bawang putih (dikisar)
i inci halia (dikisar)
1 inci lengkuas (dikisar)
1 inci kunyit hidup (dikisar)
4 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit
700 ml santan
50 gm cili boh
air
gula, garam dan serbuk perasa secukupnya
minyak masak secukupnya

Cara Membuat:
1. Panaskan minyak. Masukkan serai dan bahan kisar. biarkan selama 10 minit. masukkan cili boh.
2. Tuang santan dan daun kunyit. Masak sehingga naik minyak. Jika terlalu pekat, tuangkan sedikit air. Perasakan percik dengan garam, gula dan serbuk perasa.
3. Lumurkan ayam bersama garam dan serbuk perasa.
4. Panggang sehingga masak.
5. Curahkan kuah percik ke atas ayam dan hidangkan.

Ada sesetengah resepi, ayam akan direbus dahulu bersama garam dan perasa hingga empuk dankemudian dibakar dengan kuah percik. Apapun mengikut selera anda....

Untuk Kesihatan:
Lengkuas mengandungi minyak alpinen, kamfer dan methyl-cinnamate. Lengkuas berkhasiat sebagai anti-kulat, anti-bakteria, menghangatkan tubuh, membersihkan darah, menambah nafsu makan, memudahkan pengeluaran angin daripada tubuh mengharumkan tubuh dan merangsang otot.


Selamat Mencuba

Tiada ulasan:


Provided by All Famous Quotes

Follow my post