Rabu, 27 Mei 2009

Tips Peperiksaan Penolong Pegawai Kawalan Trafik Udara A29

Terima kasih kepada Siti yang bertanyakan soalan tentang tips2 peperiksaan Pen. Pegawai Kawalan Tarafik Udara A29. Nampaknya siti memang betul2 bersungguh-sungguh untuk mengetahuinya.

Soalan-soalan yang diberikan adalah berkisar tentang industri penerbangan contohnya sejarah penubuhan MAS, industri pembuatan kapal terbang seperti Boeing dan Airbus. Pendek kata anda perlu membaca semua perkembangan tantang industri penerbangan di Malaysia dan sedikit tentang antarabangsa. Anda juga perlu mengetahui perkembangan semasa politik, ekonomi dan sukan.

Soalan Matematik banyak menguji daya pemahaman melalui penglihatan. Bagaimana pekanya penglihatan kita untuk mengesan sebarang perkara yang lain-dari yang lain. Ini sangat perlu kerana seorang Pen. Pegawai Kawalan Tarafik Udara A29 perlu mempunyai daya penglihatan yang sangat peka. Maklumlah untuk mengawal trafik udara.......Selain itu ada juga soalan matematik seperti mangira sudut dan jarak.

Kemahiran bahasa Inggeris juga sangat penting, terutamanya dari sudut pemahaman. Ini penting kerana kebanyakan istilah dan bahasa yang digunakan dalam profesion ini adalah Bahasa Inggeris. Para Juruterbang (Pilot) juga menggunakan bahasa inggeris sepenuhnya...

Sekiranya anda lulus dalam tahap ini, anda akan dipanggil untuk ujian lisan yang mana ujian ini menguji daya pemahaman anda terhadap arahan dan tindakbalas komunikasi. Jika anda lulus ujian lisan, anda akan diuji dari segi tahap kesihatan. Pemeriksaan doktor untuk memastikan bahawa calon-calon mempunyai tubuh badan yang sihat, pendengaran yang baik, penglihatan yang terang dan boleh mengenal dan membezakan warna seperti yang ditetapkan oleh ketua perkhidmatan Selepas lulus ujian kesihatan, anda akan dipanggil untuk menduduki kursus praperkhidmatan di Kolej Penerbangan Awam, Malaysia dalam bidang :

a) 'Aerodrome Control' serta mendapat 'Aerodrome Control Rating'; dan

b) 'Approach Control' serta mendapat 'Approach Control Rating'

Setakat ini sahaja tips yang boleh saya berikan kepada anda semua. Jika ada sebarang komen, saya amat alu-alukan. Jika ada penambahan lagi, saya akan terbitkan dalam post yang akan datang.

150 ulasan:

mila berkata...

saya tak berapa pasti dengan tahap kesukaran exam A29 berbanding A41. Saya harap ia lebih mudah. saya menulis panduan ini berdasarkan pengalaman exam A41. Cara pemilihan tidak jauh beza, cuma soalan ujiannya mungkin mudah sedikit berbandin A41. Apa pun, good luck pada semua yang akan exam...

mila berkata...

http://forum.flydamnit.com/index.php masuk forum ni bagus.....they all discussing about aviation carieer

mila berkata...

Penambahan sila rujuk post saya http://citracintaterindah.blogspot.com/2009/06/contoh-dan-skop-soalan-atco-ass-atco.html

Munir Kangsari berkata...

forum tu dah close, do Mila have any forum that can relate to aviation career?

mila berkata...

Munir saya tak cari lagi forum lain tentang aviation ni....tapi kalau saya jumpa, sy bagitahu kat sini nanti ye

Munir Kangsari berkata...

ok many thanks Mila. On 18th ni saya akan pergi ujian tahap 2 pula di DCA Penang. Wish me all the best.

*Any last minute tips/advice

Firdaus berkata...

saya pun ada ujian tahap 2 gak, tapi saya 20th ni, kat DCA penang gak, 2 byang dok risau ni BI pun lemah.

Munir Kangsari berkata...

sama lah kita Fir. Cuma saya awal sikit ja.

Naja berkata...

Salam. Saya sedang surfing info ttg ATC ni sebab suami akan ke tahap 2 di Subang 18th ini.

Ada apa2 lagi information tambahan boleh saya printkan untuk dia

Terima kasih

Syahmi berkata...

Salam.. Saya pun dapat call for 2nd interview. Saya kat Batu Berendam Airport, Melaka. Interview bertujuan menguji kefasihan bahasa inggeris. Kerana bahasa inggeris ni kita akan guna bila communicate dgn pilot. Biasanya aviation guna bahasa yg di"standard"kan. Dengarnya ada yang fail test ni. ramai yang datang repeat setiap tahun.

mila berkata...

Munir, Firdaus, Syahmi and husband to Naja, I wish all of you the best of luck and all the best for u all...me myself really hope that u all can catch the job as ATCO... remember to pray to Allah vry hard because he is the only one who fulfill all your destiny.

Munir Kangsari berkata...

insya-Allah Mila. ACtually x tau sangat nak prepare apa. Nak lawan cakap BI pun kita bukan dok negeri omputih dok cakap BI ja. Dok baca paper BI je la skang.

mila berkata...

he he he......pakai smart2 ye...

Syahmi berkata...

Nanti akan di ajar "standard phraseology" n radio diciplines. Contoh:

Callsign/nama kapalterbang
(OAL242 will be transmitted as Olympic-two-four-two)

Altitudes/ketinggian
(Climb to 3400ft will be transmitted as climb-to-three-thousand-four-hundred-feet)

RTF Frequency
(118.000 will be transmitted as one-one-eight-decimal-zero)

Runway/landasan
(30 R will be tranmitted as runway-three-right)

Time/masa
(1445 will be pronounced as fow-er fife or wun fow-er fow-er fife)

hehe... nak lagi?

mila berkata...

INI ADALAH MSJ DARI SYAMI KAT MSJ BOX TTG INTERVIEW, SEMOGA DAPAT MEMBANTU. SAY THANKS TO SYAHMI....

15 Aug 09, 16:51
syahmi: Lagi tuan pengurus suruh calon ambil tahu berkenaan aviation industry.
15 Aug 09, 16:50
syahmi: Kalau doktor salah potong mati sorang, tapi ATCO salah ckp mati semua orang.
15 Aug 09, 16:49
syahmi: Kerja nie jaga nyawa orang.
15 Aug 09, 16:48
syahmi: Dia kata anak menteri pun blum tentu lulus sbb DCA akan ambil mereka yg layak sahaja.
15 Aug 09, 16:46
syahmi: Lagi tuan pengurus kata selamat berjaya untuk semua candidates. yang paling penting skali 3rd intvw
15 Aug 09, 16:45
syahmi: semuanya dalam BI,
15 Aug 09, 16:44
syahmi: Untuk section C, dia suruh kita describe gambar.
15 Aug 09, 16:43
syahmi: Section B dia akan suruh kita baca text
15 Aug 09, 16:43
syahmi: untuk 2nd intvw, section A dia suruh kita cakap.
15 Aug 09, 16:40
syahmi: lagi dia kata kalo nak mintak keje gvmnt, buat cara nak keje gvmnt.
15 Aug 09, 16:39
syahmi: sentiasa majukan diri, kalau tak tahu tanya, jangan sombong
15 Aug 09, 16:38
syahmi: jgn lawan cakap bos nanti susah naik pangkat
15 Aug 09, 16:37
syahmi: lagi dia cakap berdisiplin, jgn kurang ajor, jgn sombong, tak reti bahasa.
15 Aug 09, 16:36
syahmi: tuan pengurus cakap pakai baju kemas2.
15 Aug 09, 16:36
syahmi: Generally DCA want to know how well the candidates pertaining english.
15 Aug 09, 16:34
syahmi: ada 3 bahagian soalan A,B,C.
15 Aug 09, 16:33
syahmi: ada sapa2 group saya 17hb?
15 Aug 09, 16:32
syahmi: tadi saya dah jumpa pengurus dca. Di melaka ada 57 calon, akan di bahagikan 3 kumpulan untuk 3 hari.

Munir Kangsari berkata...

(1445 will be pronounced as fow-er fife or wun fow-er fow-er fife)

Kenapa pelik sangat pronoun dia?

nonetheless thanks Syahmi.
ada 2 kawan saya interview arini.
petang satg nak call depa tanya tips2.

mila berkata...

my hubby sec. officer kat sana, mmg die ade citer pasal kod2, dan macam macam istilah yg diorg guna kat airport tu. dia kata, keje kat airport ni semua deria mesti digunakan optimum. bukan setakat mata je, telinga, mulut, otak berjalan serentak. sebab tu lah gaji diorg ni gempak2 belaka....so biase-biasekanlah ia ye....

mila berkata...

Alhamdulillah syahmi dah lepas interview. semoga syahmi lulus dan dapat jadi ATCO. So inilah yang die kongsikan di msj box. Akak copy dan paste kat sini....so now those yg nak pg interview boleh review kat sini k....

17 Aug 09, 15:43
syahmi: saya nasihat kawan2 jgn gugup sgt. nanti suara tak keluar. mcm mana dia nak nilai kita? voice test.
17 Aug 09, 15:42
mila: hopefully syahmi bejaya
17 Aug 09, 15:38
syahmi: member2 kat sini pun friendly. hope diaorg pun dpt next phase.
17 Aug 09, 15:37
syahmi: overall saya anggap temuduga ni sesuatu yang positif.
17 Aug 09, 15:35
syahmi: Penghargaan buat Tuan Bahrin n Tuan Osman dari DCA.
17 Aug 09, 15:34
syahmi: pegawai DCA sangat2 membantu.
17 Aug 09, 15:33
syahmi: ada 4 gambar dan dia akan pilih satu untuk kita.
17 Aug 09, 15:32
syahmi: section C dia akan suruh kita describe gambar. gambar aper? gambar kapal terbang, gambar helikopter
17 Aug 09, 15:29
syahmi: penemuduga jadi pilot n kita jadi atc.
17 Aug 09, 15:28
syahmi: What we need to do is to read RTF text, like i said earlier "standard phraseology".
17 Aug 09, 15:26
syahmi: section B juga dia akan suruh kita "act" as an air traffic controller
17 Aug 09, 15:24
syahmi: section B dia akan suruh kita membaca teks inggeris macam dalam keratan akhbar. baca dgn jelas
17 Aug 09, 15:23
syahmi: dalm section A dia suruh perkenalkan diri @ cerita pasal diri sendiri/ background
17 Aug 09, 15:22
syahmi: dah settle dah intvw.
17 Aug 09, 15:21
syahmi: salam semua,

Munir Kangsari berkata...

thank you so much syahmi n mila

Munir Kangsari berkata...

Kami 13 orang semalam interview, although dalam surat kata interview sampai ke petang actually sat ja tapi depends gak ah sebab semalam di DCA sini ada candidate yang lama sangat.

Munir dapat soalan warm-up dari pegawai (100% dalam BI)

*soalan tentang Ayat dalam Quran pun dia tanya (saya pakai kopiah) mungkin sebab tu lah kot

and then yang lain macam yang Syahmi cakap

Sec A : Introduce yourself
Sec B : Reading Text
Sec C : Describing a pic

ada gak soalan tambahan macam Visi n Misi DCA. Yang lain tu macam nasihat dari dia.

Hopefully i'm qualified for next round.

mila berkata...

TQ sharing 4 munir.bagusnye munir ni, siap pakai kopiah.patutla dia ty pasal Al Quran. Dapat latu....insyaAllah...akak doakan.

Tanpa Nama berkata...

HI.cakap pasal 2stage 2009. Feb 2011 ni ade 2nd interview.. ade sesape yang pegi?

izyani berkata...

saya dah lulus ujian bahasa inggeris. rabu ni kena 3rd round interview yg kena bawa resume bagai... dunno what to expect. any tips?

Tanpa Nama berkata...

salam...saya nk tny mcm mn bentuk soalan utk ATCO ni yer??coz 28hb nih sy ade exam..

amirun berkata...

28 ni exam kat mana?saya ada exam 19 ni kat picc..tapi satu apa pon sy tak tau lagi ni..mcm mana ek?

Mila berkata...

Apo laei....study je la

amirun berkata...

Mmg xtau nk study apa..tolonggggggg

Mila berkata...

Apa kata u all discuss sebab itu la yang batch sebelum ni buat....buat forum sendiri sbb akk tgk ramai kat sini yang perlukan sokongan sebenarnya....

kaammeeyy berkata...

saya baru dapat untuk menjawab peperiksaan...agak nervous...boleh bagi tip untuk saya x??...saya x tahu nak baca apa...harap dapat membantu...

amirun berkata...

Kaammeeyy exam kat mana?tarikh?

Tanpa Nama berkata...

sy jwb exam 19 nie.. de pape yg ley bantu x?? riso la rs.. xtau nk stdy mende nie.. xpnh xpk pn utk dpt interview nie..

kaammeeyy berkata...

saya exam di alor setar...kamu??..

amirun berkata...

Sy Exam 19 ni kat PICC..sapa lagi yg sama ye??

$He dE RedDhoT berkata...

sy pn exam 19hb nie...
tp kt jb, merlin tower...
seyesly cuak + nervous...
english sy pn xok sgt...
=(

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum w.b.t.
Saya pun ada exam 19 Mei 2012 ni di PICC...
Saya ni pun xtahu nk study apa utk exam ni...
Ada x tip utk saya yg kurang ilmu tentang ATCO?harap je krja di Airport...huhuhu...
PLEase...tq

hakim90 berkata...

saya dapat jgk first exam for pen.peg. kawalan trafik udara 19 mei kat marang,terengganu...nk stdy bende ahh?please help me......

ijul berkata...

salam, she the redhot.. sy pun dpt interview kat merlin tower 19hb ni
.. gud luck semua!

yie9w2ero berkata...

salam...sy dpt gk exam kt marang 19mei nnti...xthu nk baca ape...huhu

ciK rOSes berkata...

salam, sy pun dpt jugak kat merlin tower..19hb nie..but just now blurr xtau nk study ape..tgk dr komen2 kat ats nie suddenly rs cm tkt n nervous sgt..maklumlah 1st time.moreover, sy ni dh la rabun jauh..bc description tugas kne peka dr segi pendengaran..penglihatan...erm :(

Awan berkata...

sy baru nak pg exam 19 ni. xtau aper pun. cber bg tips or contoh soalan yg mgkn jelas n mgkn sy blh rujuk kt mner2... cik roses kter smer lar...
merlin tower..

atienalova berkata...

salam.
sy dapat kat marang, terengganu 19mei ni. ade sesape yg dpt kt sane? any other tips? nervous sgt dah niii. dah la isu semase xtau sgt, bi pon lemah. alahaiii.

anastajuddin berkata...

salam..saya 19hb ni kat PICC..sape yg same angkat tgn? neves ni..jom wat group discussion..

Mila berkata...

Antara yang anda kene tahu tentang atco :
1. Mohon di SPA
2. Exam yang terdiri dari soalan pengetahuan am, ujian iq and so so
3. Lulus exam akan dipanggil temuduga, 3 stage
4. Lulus kesemuanya dan akan dipanggil melapor diri di dca utk training.
5. Dapat cert. Bole kerja.....yahooo

Untuk lulus exam, memang wajib study tentang aviation industry in malaysia and international.
Tahu tentang perkembangan sejarah dan semasa malaysia dan asia...
English is essential language in aviation, malah dalam aviation terdapat istilah2 penerbangan yang totally different dgn communication kat luar. In other words, you have to score it.
Ujian iq terdiri dari soalan matematik yang tricky...lebih kepada menguji kepekaan mata anda utk mengenalpasti...jawab dengan pantas tapi tepat.

Anas, actally munir ada bagi syor forum yg u bole join utk atc. Munir is part of dca now. Once, dia mcm u all jugak dulu.

Akk bukan dalam dca, since dulu akk pernah seat for the exam and at that time no one information or blog i can use for revision. So on that initiative, akk kumpulkan sume bahan ni untuk sape2 yg minat utk jadi atc. My husband also in aviation industry...so memang akk minat la....

Study bebaik...akk bole kata tak semua maklumat disini tapi u bole kawan2 dan at least sedikit perkongsian.....bekerjasama antara u all ok...kalau dah berjaya nanti, jangan lupa jenguk ke sini dan bantu adik2 yang nak masuk atc pulak.

Wasalam.....

mila berkata...

atie, try your level best ok!!!

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum.. hi semua.. sya pn ada exam 19hb ni kt picc.. trpaksa krban cnvo dgree.. just nk say good luck to those whose have the exam k.. nk tnya sikit la.. klu rabun ada potensi tuk dterima.. just curious.. thanks semua

mila berkata...

bole je...janji pakai spek la kalau rabun...cuba tanya munir....munir mana?

anastajuddin berkata...

thanks banyak2 kak..baik btoi akak berkongsi maklumat.btw bole saya kenal munir x? nk tanya lebih lanjut..radio principle yg digunakan dlm aviation sama ke dgn radio principle yg di ajar utk radio amatur? saya lemah bab soalan politik dan isu semasa la kak..itu yg menakutkan saya sebenarnye..

ayen berkata...

SaLAM...kwn2..teman dari ipoh,tmn nk amk priksa kt ipoh ni yob..tarikh dia 19/05/2012..tmn gabra ni kome..hrap copy kt page ni jer...kwn2 smua dh sedia kr?

white dragon berkata...

saya fadzri ada satu soalan penting pakaian nak p ujian 2 mcm mana ekk... kna pakai tie ke

Tanpa Nama berkata...

salam..saya nk tanye la..nk jawab exam tu nt nk kene bawak sijil2 sume ke? ada face 2 face ngan interviewr terus ke? atau datang then amik exam pastu setel balik??

white dragon berkata...

tolong la bagi tau sap2 kena pakai formal ka dgn tie

white dragon berkata...

tolong la bagi tau pakain mcm mana kena formal mcm p jmpa pm ka

mila berkata...

anas, nt munir baca dia akan balas kot...dia selalu ikut blog ni...lagi satu tinggal beberapa hari ni, study la sikit2 pengetahuan am...tapi paling banyak ttg aviation....jgn lupa study ttg sukan juga...ada sikit la soalan pasal bola or badminton.

Mila berkata...

Ayen, good luck!
Fadzri...pakai la kemeja dan slack...tak yah tie kot tapi kalau nak menyemat kat sana pakai la.....jgn pakai serabai...kene pengawas yg strict tak dpt exam plak...pakaian menunjukkan apa yg kamu akan jadi...so dress well..
Jawab exam takde la interview...jawab exam je dik oi....kalau ada diminta dalam surat bawa sijil, bawa jangan tak bawa ye...

amirun berkata...

Anas boleh bg contact num x..nnt kt picc gak ni..

wan berkata...

saya ada interview 19 hb di alor setar..sekrang ini sya amat2 tkut kerana saya tidak pndai untuk buat kira2 matematik dan juga tatabahasa english sya tidak berapa baik...ada cadang x kawan2?

MOHD SHAZALI MD ALI berkata...

alhamdulillah.. ade perbincangan pasal bende ni kat blog ni.. thanks all. aku dpt email & msg pegi exam 19hb ni.. doakan aku ye.. nk tanye utk soalan bahagian pemahaman english tu ade temubual ke ape.. risau gak aku dah 4 thn x speaking ni sejak keje gov yg skrg ni.. huh..

Tanpa Nama berkata...

Sape lg kna g exam kt marang,19 mei ni? hrp2 soalan x susah sesangat...INSYALLAH

DominantStar87 berkata...

Assalamualaikum semua..
Thanks kepada semua yg memberikan info2 berguna kat blog nie..
siang nnt saya pun ada exam utk Pen. Peg. Trafik Udara A29 nie kat Kota Kinabalu, Sabah.

Good luck kepada yang mengambil exam pada hari nie..

j berkata...

lega da lepas 1st exam, wlupun dtg lmbt 5 minit.huhu..

mila berkata...

semoga berjaya 'j'...mcm jejaka j plak...uhuk uhuk

ciK rOSes berkata...

xsabar nk tgu result exam hari tu..harap2 ada la rezeki.kak mila...terima kasih byk2 sbb wujudkn blog nie...info2 tu mmg berguna, sbb ada yg keluar utk paper pgthuan am.lg antara soalan yg ditanya mengenai sukan..info semasa kerajaan..no sms 15888 tu pun ada di tanya.ada jugak yg sy jwb gn logik..soalan nya MAS airlines ke lapangan domestik berikut kecuali..a.lgkawi, b.kuantan, c.ipoh d.miri..sy xpernah naik MAS..bukak websitenya pun xpernah..jd hentam aje la.soalan math mmg xsempat nk kira betul2..number yg dia gunakn pun sumer angka besar2..btul2 nk menguji.dh la kne kira tanpa gn calculator.sdih xdpt kira btul2 :'( kepada calon akn dtg, bt la lthn byk2..

j berkata...

da kua result.gagal..huhu..
da agak da.. :(

Tanpa Nama berkata...

alahmdulillah..ujian pada 19 hb yg lalu aku sudah lulus..slpas nie ujian yg ke 2..ujina apa ea??speaking atau pn ujian kshatan?

Lady D berkata...

Alhamdulillah... Sy pn lulus jga... Ari tu test 19 may kt PICC...

anastajuddin berkata...

salam kak mila dan semua! alhamdullilah saya lulus 1st exam 19hb aritu! yahoo..pasni tggu lak bila 2nd exam..thanks kak mila!
nk tanya la kak mila..agak2 exam 2nd tu mcm ne ek?

amirun berkata...

Alhamdulillah sy pon pass exam 19hb aritu di PiCC..tq semua bg info ye..so pasni apa pulak ye...

DominantStar87 berkata...

Alhamdulillah..Tahniah pada yang lulus dan bg yg x lulus jgn bersedih..Rezeki ada dimana2 kita perlu mencarinya...

Saya pun dah dapat result and syukur lulus exam yg d adakan pada 19 May 2012 tu..

yana marissa berkata...

alhamdulillah,sy pn lulus gak exam 19/5/2012 kt marang aritu..stage yg ke-2 ni mcm mane ye?kalau rabun blh ker?bimbang la..sape2 tau psl ni tlg la gtau sy..=)

far90 berkata...

alhamdulillah exam aritu da lulus
selepas ni oral test?
bila ye?

Tanpa Nama berkata...

alhamdulillah lulus 1st stage..nak tunggu 2nd lak...agak2 bile la 2nd nie yek?? yag A41 rasa dah boleh cek kat web SPA.

DominantStar87 berkata...

Utk A41 dah kuar surat..kalau x silap 7&8 Julai nie interview kat setiap negeri.

A29 cam kita nie xtau lak bile kuar surat.

anastajuddin berkata...

waduhh lamanyee nk tunggu panggilan 2nd stage utk A29... bila agaknye akan di panggil fuhhh huhu

DominantStar87 berkata...

So far still xder khabar berita lg..
pas raya kot...ada forumer kat flylah kata intake will be on jan 2013 and ada rumors mgatakan a new airport akan bina antaranya KLIA 2, KKIA 2 dan ada airport2 yang dinaiktaraf dari segi size airport dan infrastruktur..so maybe memerlukan ramai pegawai dan penolong..xtau betul or x.. mudah2an betul..so besar sikit peluang nak masuk..insyaAllah rezeki..

Tanpa Nama berkata...

Yela kan.. Agak2 bile plak rzki kite dpggil 4 2nd test nie..nway sabo jew..

Tanpa Nama berkata...

really hoped yg new airport 2 akan dbina..atleast we have a big chance 2 enter..amin2..same2 kite brdoa moga dmurahkan rezeki olehNya InsyaAllah..

Tanpa Nama berkata...

De x sape2 yg dpt pgln dr spa utk program pusat penilaian kompetensi aatco 23 sept ni di subang???

nUruL@CoMeL berkata...

Hye olls, baru prasan ada blog pasal karier ni.Sy pn dipanggil utk program penilaian kompentensi aatco pd 22 Sept ni.Tapi di Ipoh la..Sama ke mcm 2nd stage taun2 yg lepas?Sy rasa mcm lama plak program nye sebab disediakan makan n minum.Xperiance sy yg lepas2..tak penah plak disediakan makan n minum...so rasa mcm cuak plak,hehe...

white dragon berkata...

apasal dia bagi makan2 ekk??? kita buat picnic ke?? ataupn disebabkan ramai yang lulus jadi dia belanja kita kot

DominantStar87 berkata...

Hahahaha...
Bg makan bkn apa..dok shari kat sana..dalam jadual tu dari kol 7.30 - 5.00 ptg..

Tp x semestinya abis 5 ptg...
tgok la dapat present awal ka..
awal present..awal la abis..

Senior2 kata 2nd stage x sama..ada sedikit perubahan berbanding PAC yg lepas..(Dulu xda PAC..kata senior2 la)..

Aku nye interview will be on 22 Sept 2012 at Sandakan Airport..

Tanpa Nama berkata...

dominant star..PAC 2 APA BENDE??aku kena 22 sept 2012 kt alor setar..

Tanpa Nama berkata...

Saya akan pergi 2nd stage kat Kuching. So far saya takut & kurang ilmu dlm penerbangan. agak2 apa yang perlu utk 2nd stage ni? sy takut BI sy ada kurang sikit..huhu

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama,kita jumpa di kuching..nk study ape ni??haha

Tanpa Nama berkata...

xtau nk study ape 4 PAC on 22nd nie ..

Zull Teyo berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Zull Teyo berkata...

salam...sama la dpt gak panggilan kat Subang 22 aribulan ni..masih blur2 lg..pekara sama jugak yg risau ni --> oh my english...

Tanpa Nama berkata...

salam..sy pon sme jgk..22/9 kt sepang...nk ready ape ??any idea x u all??-(blur2 lg)

Hamba Allah. berkata...

1:bc dialog antara pilot-atc
2:pemahaman teks. ada soalan akan ditanya berpandukan teks.
3:presentation.(grouping)

good luck! :)

I'm Sick berkata...

Hii semua.. sy pun sama jg ni terima panggil 2nd stage d kota kinbalu, sabah.. aduiii langsung blur ni, owh my english lagi alaaa... esok 22 sept 2012 start sdh exam.. ada apa2 pesanan ka yg penting utk exam 2nd nie?? risau ni..

anastajuddin berkata...

alhamdullilah..akan di panggil untuk interview 5/1/13 nnt :)
sape2 bole kongsi bersama tips utk interview pulak nnt?

ayien ara berkata...

assalamualaikum. saya berminat sgt untuk berkhidmat di menara kawalan di airport. tapi sekarang saya masih ambil diploma kos komunikasi. boleh bgtau tak di institut mana yg boleh saya sambung degree dalam kos yang berkaitan dgn kawalan trafik udara.

ayien ara berkata...

assalamualaikum. tumpang lalu. saya ada 1 soalan. saya berminat untuk berkhidmat sbgai kawalan trafik udara tp saya masih diploma dalam kos komunikasi dan berada di sem akhir. dan saya nak tahu tntg di mana universiti yg menawarkan degree dalam kos yg berkaitan dgn kawalan trafik udara.

Shahrul Yusof berkata...

nk tnya sy dpt interview p pgawai trafik udara A29 .. mcm mne yerr

Aizuddin Zakariya berkata...

Salam...thanks sangat2 utk info ni,
ari ni check email terkejut dpt panggilan 1st test 7 dec 2013 ni kat kl, ada sape2 yang sama test dgn saya x? Saya mmg xde asas langsung dalam penerbangan n trafik udara ni

Aizuddin Zakariya berkata...

Salam...thanks sangat2 utk info ni,
ari ni check email terkejut dpt panggilan 1st test 7 dec 2013 ni kat kl, ada sape2 yang sama test dgn saya x? Saya mmg xde asas langsung dalam penerbangan n trafik udara ni

Aizuddin Zakariya berkata...

Salam...thanks sangat2 utk info ni,
ari ni check email terkejut dpt panggilan 1st test 7 dec 2013 ni kat kl, ada sape2 yang sama test dgn saya x? Saya mmg xde asas langsung dalam penerbangan n trafik udara ni

Ruby Adawiyah berkata...

Asalamualaikum..saya dapat panggilan untuk ambil peperiksaan penolog pegawai kawalan trafik udara gred A29..ada tips-tips x nk baca pe..nervous ne..xtaw nk bce pe..

Ruby Adawiyah berkata...

Assalamualaikum..saya dapat panggilan peperiksaan penolong pegawai kawalan trafik udara Gred A29,ade tips2 x nk jawab pe..nervous ne..

milacct berkata...

Hai semua, sory sgt sebab tak dapat nak reply semua soalan, tapi u all percaya lah yang kalau u all baca post2 akk yang lepas2 tentang topik ni, u all akan dapat semua even u all boleh emel munir, or su untuk ty lebih lanjut ttg ni...tak yah lah call eh...kadang2 akk pun tak boleh nak jawab....fb pun bagus...insyaAllah akk tolong jawab apa yang tau...good luck sume....

rehan_hanako berkata...

Assalam..akak..saya pon dapat peluang tuk seat for exam insyaAllah 7/12/2013 di Kota Bharu..trima kasih sgt sbb ur blog sgt membantu...insyaAllah...saya akan study sal aviation ni even bukan la pro sangat pon...minat mmg ada lam bidang ni,tp skrang tgh final sem degree...hehe...nak cuba nasib and gain experience...

to all candidate batch A29..good luck ek tuk exam..same2 kita study..:)

apekgee berkata...

Kalau rabun or pakai spec boleh apply x

WaterBoY92 berkata...

Assalamualaikum?....sy pon dpt pnggiln exam PPKTU A29..kat putrajaya..7/12/2013...sy hrap sgt abg n kakak ble bg tips ntuk exam nnt..

Eddy kurniawan berkata...

salam...sya pun ada exam 7/12/2013 nie,,,just jawab exam kan??
kat seremban...allthe to all..isyaAllah ada reziki...x kemana...amin

syazyla berkata...

Salam...thanks sangat2 utk info..
7/12/2013 ni ade exam utk A29 ni tapi memang tak tau nak study apa.

ada sesapa sama tempat ngan saya kat
KL untuk exam?

Azwan Shah berkata...

Saya pun dapat exam di Ipoh 7/12 ni.. DOakan kejayaan sya ya... 0176411744-Wan. 0182252236-wassap/wechat.

Aizuddin Zakariya berkata...

saya pun di KL, ada rezeki jumpa di tempat interview :D

syazyla berkata...
Salam...thanks sangat2 utk info..
7/12/2013 ni ade exam utk A29 ni tapi memang tak tau nak study apa.

ada sesapa sama tempat ngan saya kat
KL untuk exam?

24 November 2013 1:57 PTG

bi pop berkata...

salam semua.. saya exam 7.12 ni di marang.. nak tanya pasal pengtahuan am yang mungkin dia tanya tentang sekarang ini? sukan?? politik?? menteri? maaf.. kalau bleh info2..

Zulfadhli Bin Sharifudin berkata...

salam kak mila..ade fb x?

Nizam berkata...

Salam...Ade Sesiapa X Yang Gi Peperiksaan Penolong Pegawai Trafik Kawalan Udara di JB pada 7/12..??

Mohd Taufik berkata...

Salam, kalo pakai spek mata diorang reject terus ka?

Zul Fadli berkata...

sy pown baru dpt tau..ade exam kat melaka 7/12 ni..boleh tahan jugak susah ye? xpe lah..kalau ade rezeki..xkemana..kan..huu..trima kasih utk post2 yg sebelom ni..byk membantu dlm persediaan sy.. :)

Isa HaQim berkata...

slm..sy x yakin dgn seksye b.. blh kak mila terang kan x mcm mne?? sy lemah skit math nie..

Unknown berkata...

Sayapun exam PPKTA A29 dkt PICC 7 Dec ni. Ada sesiapa dgn sy x dkt PICC 7 Dec ni?

khairul fakhri khairul berkata...

Saya pun kena di kl jgak, di adamson hotel

khairul fakhri khairul berkata...

Selam smua......saya exam di adamson hotel, kl utk PPKTA A29 7/12 nie...........klau sape2 yg kena sama tpt bleh la kite buat discussion skit ape yg kena study.....nervous nie

Shaili Shazlin berkata...

assalamualaikum...sy pun dpt pggln tok exam 7/12/2013 dkt picc..spe yg dgn sy..please info..leh share maklumat..n tgglkn msj dkt we chat shailishazlin86..
tq

Shaili Shazlin berkata...

assalamualaikum sy pun br dpt pggln utk exam 1stage nie...adoi...ape nk baca..totally zero lor....aizuddin dkt picc ye 7/12/2013..smelh sy...t kongsi2 ilmu ye..tkot...huhuhuhu

Una Ins berkata...

Salam...saya pun exam kt kuantan 7/12 du zenith hotel kuantan...xtw nk stdy ape..nervous..ade sape same x

Una Ins berkata...

Salam...saya dpt exam di kuantan,hotel zeneith pd 7/12 ne...ade sape x same dgn saya...nervous xtw nk study ape...

maysarah sulaiman berkata...

salam sume..sy pon exam 7/12 JB...seram sejuk je lpas bc blogpost nie...mcm xready je pulak...apepon, thnx sgt kak utk post2 yg sgt brguna n full of motivation =) n gud luck utk kwn2 yg lain...

ana berkata...

saya ada exam PPKTU di PICC 7/12/2013 ni.

atie ^_* cp berkata...

salam....saya pun ada exam 7/12/2013 nie dekat marang. trg. huhu.
xprepare pe2 pun lg nie..sape exam kt situ jgk? jom study same2...hehe

atie ^_* cp berkata...

salam..saya pun ada exam 7/12/2013 kat marang .trg. ade yg same ngn saya ke? huhu. xprepare apa lg nie..sy dah keje tetap skrg. sektor swasta. confius nk g ke x exam. tkut yg dikejar x dapat yg dikendong berciciran je.huhuhu. anyway..


-gudluck all!!-

Hafiz berkata...

Aizuddin Zakariya, samela kte exam di KL 7/12/13 nnt..
helu2 la yea.. Fb: Redsquirrelz Speeder
Ne taw bole discuss pe yg ptt..

DEVAAKUMAR A/L NAGAPAN berkata...

Selamat pagi semua...saya pun di panggil utk exam kawalan traffik A29.. Kat alor star...all de best to oll de candidates...

DEVAAKUMAR A/L NAGAPAN berkata...

Hii... Selamat pagi...sya juga dipanggil utk exam kawalan trafik di alor star... 7/12... All de best guys who are taking tis xm

irma nory berkata...

hai khairul...sy exam kt adamson hotel gak...sy n suami...kami pun tk tau nk study apa...ini no suami sy 0193815308...nanti blh kita discuss apa yg nk kena sedia...

irma nory berkata...

hai khairul...sy n suami pun dpt kt adamson hotel...ni no suami sy 0193815308...blh discuss apa yg kena prepare...

kogy berkata...

saya dpt juga juga kat new york hotel , tapi tak tahu nak prepare apa

caca chomot berkata...

Salam sy dpat jgk yg pnlong pgwai pnerbangan A29 ni....7/12 kt k.trengganu,menara seri amar tingkat 6,xsilap,sgt2 nervous...xtau nk baca ap..sape2 yg sme tmpt jom share2 ngn sy...juz weechat je schadompot_caca ok...

caca chomot berkata...

salam,sy pn dpat jgk yg pnolong pgwai pnerbangan A29 ni,kt k.terengganu,kt dewan seri amar tgkat 6,xslap,sape2 yg sme tmpat ngn sy jom share2,sgt2 nervous,xtau nk baca ap...jom weechat je schadompot_caca ok...

Donis leo berkata...

new pacific kb ????

Donis leo berkata...

new pacific kb??

Diyana Hashim berkata...

huhuuh..saya pun dpt pgln exam 7dec ni tuk pen peg kaw trafikudara, xtau nk study ape..ada contoh soalan ke?

wislah berkata...

Salam, sy ade exam 7/12 di
MAEPS MANAGEMENT SDN BHD, DEWAN C (1,BANGUNAN SEKRETARIAT MAEPS IBU PEJABAT MARDI,PERSIARAN MARDI-UPM
43400 SERDANG, W.P. PUTRAJAYA... sy blur ni tak tahu nk study ape... sesape boleh tolong?

Mdhazrin Hasan berkata...

as salam...,aku ada exam A29 kat Brisdale Hotel 7/12 nie,..pebende pun xready lg nie...seb baik jumpa blog nie....sesape ada same aku boleh add fb mdhazrin. Boleh discuss sket...

Mdhazrin Hasan berkata...

makin dekat exam makin nerves...glupp

Una Ins berkata...

Cmne nk p exm??? t kuantan bnjir truk r 7/12 ne....

azan ayuf berkata...

Saya pn exam kt jb hb ni.. Kalo exam jwb dlm kertas, masih boley usaha kn lg... Tp kalo presentation yg wat saya slalu kantoi...hehe

Natasha Skhrudin berkata...

salam? saya pun ada eaxm esok (7/12/13), banyak tips yg saya dapat dalam perbualan blog ni.. any tips tambahan utk final preparation for exam tomorrow? nervous nak pergi esok kat PICC :(

Natasha Skhrudin berkata...

salam. saya pun ada exam esok(7/12/13) dekat PICC.. banyak tips yg saya dapat dalam conversation ni utk preparation exam. but then got any tips for final preparation for tomorrow? nervous sangat.. :(

Aizuddin Zakariya berkata...

Salam & Morning,

Good luck semua yg ambil test pada hari ini, wish luck all of us :)

Norsyawani Mohd Yusoff berkata...

Assalamualaikum.. Wah, byk info yg amat2 membantu sy. Kenapa sy x jumpa blog ni sebelum ni masa sy cari info tentang exam A41 pd 30/11/13 yg lepas?? Now, sedang mencari info utk PAC this coming 21/12/13. Ade sesiapa yg boleh bantu? :)

Norsyawani Mohd Yusoff berkata...

Assalamualaikum.. Info yg banyak2 menbantu sy utk seat for the next stage on this coming 21/12/13. Any tips for PAC? Ade yg boleh bantu & share? :)

Eryna berkata...

salam 1 Malaysia...tq kak milacct,syahmi,byk info yg anda bg..esok saya exam A29 ni kat kelantan trade centre.hopefully will past the exam!tq guys!*^▁^*

Eryna berkata...

salam 1 Malaysia...tq kak milacct,syahmi,byk info yg anda bg..esok saya exam A29 ni kat kelantan trade centre.hopefully will past the exam!tq guys!*^▁^*

mr wan berkata...

Saya dah lulus ujian di ADAMSON HOTEL KG BARU 7/12/14 haritu,sape ade info tentang next interview kongsi2 lah.TQ

yunna madi berkata...

Pac kena buat apa ? Nervouslh PAC on 22/2/2014 dkt subang. Anyone yg sama?

aziz teoh berkata...

Pac plak kot. 22/2 ni dekat penang buat dkt dca

Ahmad Hakim berkata...

Training bercakap je la...smpai kering ayaq lioq


Provided by All Famous Quotes

Follow my post