Selasa, 7 Oktober 2008

Cerita Jin

(Oleh : UST. HJ. ISMAIL KAMUS)

1) Jin berasal dari Jan (Bapak Jin) dan gelarannya Azazil. Diciptadari api (biru), dan telah beramal puluh ribu tahun lamanya.

2) Apabila Allah swt. memerintahkannya supaya tunduk menghormati NabiAdam, mereka telah ingkar. Allah swt. melaknat dan perintah turun kebumi.Jin terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam dan Syaitan.

3) Jin Islam pula terbahagi kepada dua iaitu Jin Islam (Soleh) dan JinTidak Islam (tidak Soleh). Syaitan yang turun kesemuanya jahat (tidakIslam).

4) Makanannya dari Api (Asap). Itu sebab orang-orang Melayu dilarangmengunakan kemenyan kerana Jin paling suka dengan asap yang busuk.

5) Tempat tinggal Jin seperti di awan, sungai, hutan, lombong, laut,tempat-tempat tinggi (klcc), tandas dan kubur.

6) Beliau menasihat apabila ingin buang air di perjalanan (contohnya jalanraya), perlu baca " Sala Mun, 'Ala Sulaiman, Fil 'alamin."Mengikut sirahnya jin sangat takut dengan Nabi Sulaiman.

7) Jin tidak mengetahui akan alam ghaib, itu sebab jika ada dukunatau bomoh yang tahu menilik-nilik nasib, pembohong... ."Sirahnya apabila Nabi Sulaiman, memerintahkan jin untuk membinaistananya,sehingga Nabi Sulaiman meninggal pun jin tidak perasan/tahu.Semasa itu Nabi Sulaiman duduk di kerusinya dengan tongkat kayu.Dan jin tekun membuat kerja di hadapan-nya.Sehingga anai-anai memakan tongkatnya dantongkat tersebut reput dan jatuh serta Nabi Sulaiman pun jatuh,maka barulah tahu oleh jin bahawa Nabi Sulaiman telah mangkat.

8) Manusia juga dilarang membuang air di lombong-lombong yang airnyatenang, terutama di waktu tengah malam. Jin suka mandi di situ, waktuitu. Dilarang juga buang air di lubang-lubang (tanah).

9) Rumah-rumah yang lama tidak berpenghuni atau rumah yang barusiap belum duduk lagi, jin suka tinggal di situ. Sebelum duduk rumahbaru, di galakkan membaca surah Al-Baqarah, sehingga habis. Jin lari selama 3 hari.

10) Jika budak menangis tengah-tengah malam, azankan 7 ~ 10 kali,jika tidak bacakan ayat Kursi dengan cara 9 kali henti.

Tiada ulasan:


Provided by All Famous Quotes

Follow my post