Khamis, 16 April 2009

Orang Mole dan Penemuan NASA

Setelah membaca post En. Sidi, saya terus mencari maklumat di internet tentang orang Mole ini. Sebenarnya berita ini wujud pada 2007, dan saya baru sahaja mengetahui tentang berita ini. Selama ini saya tahu yang mole people iti adalah orang-orang yang tiada tempat tinggal dan bergelandangan di bawah jambatan dan bangunan-bangunan tinggal. Terima kasih pada En. Sidi kerana telah membuka minda saya kepada topik ni dan berharap artikel yang saya berikan ini akan dapat membantu.

WASHINGTON — Weekly World News telah mendedahkan tentang penemuan mengejutkan mengenai satu kaum primitif yang di panggil Mole People hidup 20 batu di bawah tanah, menggunakan terowong rahsia untuk memasuki United States! Penemuan ini telah dibuat bukan oleh ahli kaji purba, tetapi oleh saintis NASA yang menggali jauh ke dalam Bumi - dan mereka cuba menyembunyikan kewujudan kaum ini dari pengetahuan awam.. Seorang pekerja NASA yang tidak mahu dikenali telah mendedahkan gambar-gambar eksklusif and informasi mengenai kaum ‘orang gua’ ini.

“Cerita ini harus diberitahu,” kata sumber itu. “Ia terlalu besar untuk disorok”. Sumber itu telah mendedahkan beberapa rahsia besar mengenai Mole People. “Nampaknyer mereka seperti kaum yang peramah”, beliau berkata, “Tetapi mereka amat primitif. Kami cuba berkomunikasi dengan mereka, tetapi ia satu kerja yang susah memandangkan mereka tidak tahu bahasa English”. “Mole People, sebagaimana yang kami panggil, mempunyai laluan senang untuk ke muka Bumi (surface world)”, kata sumber itu.

“Dengan demikian, President Bush mengendalikan situasi ini dengan penuh berhati-hati. “Tersilap langkah boleh mengakibatkan makhluk ini mengisytiharkan perang dengan manusia di atas. Kami tidak pasti berapa jumlah mereka ini. Kami baru melihat satu bandar setakat ini, dengan anggaran 2000 orang Mole tinggai di situ. “Tetapi ada pihak yang menyatakan bahawa mungkin berjuta-juta orang Mole tinggal merata-rata di dalam bandar-bandar bawah tanah, berselerak di bawah muka Bumi”.

Makhluk itu mempunyai beberapa persamaan dengan manusia - dan juga sedikit perbezaan. “Seperti kita, mereka berjalan dengan dua kaki, tetapi mereka jauh lebih tinggi dari manusia biasa - setinggi 8 ke 10 kaki tinggi. Jari-jari mereka seperti kuku binatang. Dan tangan mereka juga seperti kaki itik (webbed), direka untuk menggali, bukan seperti kuku mole”

“Kulit mereka sangat kuat. Ia adalah untuk menahan panas yang melampau dan juga keadaan yang teruk di bawah Bumi”. “Didapati bahawa terdapat perhubungan dan interaksi di antara manusia dengan makhluk ini suatu ketika dahulu - mereka bercakap di dalam bahasa yang hampir sama dengan dialek Navajo Lama.

Sumber itu juga menyatakan bahawa kaum Mole ini mempunyai sistem otot-otot yang sangat besar, membuatkan mereka mampu bertindak ganas. “Apabila salah seorang ahli ekspedisi itu menyalakan rokok, kaum Mole menganggap itu sebagai satu ancaman dan terus menyerang beliau”.

“Mereka mencakar dan menyerang beliau seperti kucing hutan, hampir menjatuhkan beliau bersama rokoknya. Beliau amat bertuah selamat dan hidup dari insiden itu”. Kaum Mole amat berminat dengan dunia atas muka Bumi - pakaian, alat-alatan dan makanan terutamanya. Mereka amat meminati buah-buahan segar.

“Saya belikan mereka sedikit anggur, dan mereka terus berpesta dan bersukaria”, mengikut kata sumber.“Amat jelas mereka tidak boleh menanam buah-buahan mereka sendiri memandangkan mereka tinggal 20 batu di bawah muka Bumi”. NASA amat berminat untuk mengkaji kaum Mole. “Kami mahu tahu segala-galanya mengenai mereka - apa yang mereka makan,bagaimana mereka tinggal dan yang paling mustahak, apakah perhubungan mereka dengan kaum manusia”.

“Kami tertanya-tanya jikalau mereka itu ada kaitan dengan manusia di dalam aspek-aspek yang tertentu. Adakah mereka adalah nenek moyang manusia moden hari ini secara genetiknya ?”

Pakar berkata terdapat spekulasi yang pelbagai mengenai kaum Mole.

“Mereka boleh jadi apa saja, dari Yetis (BigFoot), makhluk asing dari angkasa atau saki baki orang yang terselamat dari bandar Atlantis Yang Hilang. Pakar juga berkata penemuan ini telah menimbulkan beberapa tanda tanya.

Adakah makhluk itu musuh dan suka berperang ataupun peramah dan sanggup bekerjasama? Dan bagaimana dengan minyak dan simpanan mineral di bawah Bumi? Siapa yang memiliki mereka: kaum Mole atau kita? Bagaimanakah dengan NASA dimana misi asalnya adalah untuk meneroka ruang angkasa - telah menjumpai kaum yang hidup di bawah muka Bumi? Jurucakap NASA tidak menafikan mahupun mengiyakan laporan itu. Setelah menerima tekanan hebat dari wartawan, jurucakap White House menjanjikan informasi yang dibenarkan oleh White House untuk disebarkan. Teapi beliau telah memberi amaran “mungkin tidak untuk jangkamasa yang terdekat”. Menurut sumber itu, NASA menjumpai kaum bawah tanah itu dalam bulan Ogos ketika sedang menjalankan projek rahsia yang di beri nama Operation Mole Hole - satu inisiatif dimana wartawan sekarang percaya ia mungkin untuk mengintip China, menggunakan “teknologi bawah tanah”. Setakat ini NASA telah menjumpai pintu laluan rahsia ke dunia bawah tanah di kawasan sekitar Washington State’s Mount Shasta, gua Mammoth di Kentucky dan juga gua-gua yang berselerak sekitar barat daya U.S mengikut kata sumber. Berkurun lamanya manusia telah bercerita tentang kewujudan makhluk di bawah muka Bumi.

Sekarang, buat pertama kalinya, spekulasi itu telah dibuktikan kesahihannya. Tetapi samada makhluk-makhluk ini kawan ataupun lawan masih tidak diketahui.

Saya telah membuat sedikit kajian mendalam tentang perkara ini dan mendapat artikel berikut :

Weekly World News telah mendedahkan tentang penemuan mengejutkan mengenai
satu kaum primitif yang di panggil Mole People hidup 20 batu di bawah
tanah, menggunakan terowong rahsia untuk memasuki United States! Penemuan
ini telah dibuat bukan oleh ahli kaji purba, tetapi oleh saintis NASA yang
menggali jauh ke dalam Bumi - dan mereka cuba menyembunyikan kewujudan kaum
ini dari pengetahuan awam.. Seorang pekerja NASA yang tidak mahu dikenali
telah mendedahkan gambar-gambar eksklusif and informasi mengenai kaum
'orang gua' ini.

Jawapan.

AMBIL YANG MEYAKINKAN BUANG YANG KELIRU

Laporan yang terdapat dalam Weekly World News tidak bersandarkan sesuatu
yang meyakinkan. Sumber maklumatnya amat longgar dan tidak kukuh. Umat
Islam tidak boleh berpegang dengan sesuatu yang tidak kukuh. Yang lebih
berbahaya ialah, maklumat yang tidak kukuh ini dijadikan asas untuk
mentafsirkan al-Quran dan as-Sunnah. Justeru, keghairahan sesetengah umat
Islam untuk mengatakan Mole People ini ialah Yakjuj dan Makjuj bercanggah
dengan peradaban ilmu Islam.

Sebenarnya, Mole People memang terkenal di Amerika. Bukan sebagai makhluk
pelik yang menggerunkan, sebaliknya sebagai golongan miskin yang
menyedihkan. Mereka merupakan golongan terpinggir yang tinggal dalam
terowong-terowong yang terbiar di New York.

Mengikut Encyclopedia Wikipedia: "Mole People is a term used to refer to
the countless number of homeless people who live under New York City in
abandoned subway tunnels. Estimates of the number of individuals living in
this way are hard to obtain, but a 1989 survey suggested around 5000. While
it is accepted that homeless people in large cities will make use of
accessible, abandoned structures for shelter, urban legends persist that
make stronger ascertations. These include claims that 'mole people' have
formed small, ordered societies similar to tribes, numbering up to hundreds
of people. It has also been suggested that these have developed their own
cultural traits and even have electricity by illegal hook-up. The subject
has attracted some attention from sociologists but is highly controversial
and subject due to a lack of concrete evidence."

Antara buku yang ditulis berkaitan dengan Mole People ialah: "The Mole
People: Life In The Tunnels Beneath New York City - Jennifer Toth (Chicago
Review Press, 1993)" dan "The Tunnel: The Underground Homeless Of New York
City - Margaret Morton (Yale University Press, 1996)"

Dari tulisan-tulisan ini lahirlah filem dan permainan video yang
menampakkan seolah-seolahnya Mole People ialah makhluk pelik yang
menggerunkan.....

Nukilan Dr. Danial bin Zainal Abidin

Pada pendapat saya, kadang-kadang sesuatu isu itu diwujudkan untuk menimbulkan perasaan ragu-ragu dan takut. Namun itu semua bukan masalah yang besar asalkan kita rajin membaca dan mencari kebenaran. Apapun bagi saya, berpandulah kepada Al-Quran dan Hadith serta rujuk lah kepada yang berhak.

Tiada ulasan:


Provided by All Famous Quotes

Follow my post