Ahad, 31 Oktober 2010

Di mana kita pada 2020?

Salam kawan-kawan....

Terlebih dahulu saya mohon ampun maaf kerana telah lama tak meng'update' blog. Bukanlah sebab tak mahu update namun, desakan kerja dan kesibukan membuatkan idea malas nak menjenguk ke minda. Tapi rindu pada kawan-kawan blogger tu tetap tersemat kemas dalam hati. Cuma tak dapat diluahkan dengan tulisan. Namun selepas ini akan saya pastikan sekurang-kurangnya satu posting akan saya siarkan buat tatapan sahabat sekelian.

Hari ini saya terfikir tentang satu topik iaitu seperti tajuk diatas. Dimanakah kita pada 2020? Mungkin selama ini kita terlupa dan leka dek beban tugas kerja terutamanya kekangan waktu pejabat 8 pagi hingga 5 petang. Tak kurang juga dengan mereka yang bekerja sendiri. Sibuk bertemu orang baru dan klien dan kita terlupa tentang perkara ini.

Baru-baru ini telah dibentangkan tentang belanjawan 2011. Saya pasti ramai yang menontonya. Walaupun saya tidak menonton pembentangan tersebut, namun saya mengikutinya melalui media surat khabar dan berita. Bagi kakitangan awam, mereka menunggu bonus. Kakitangan swasta pula menunggu pengumuman penetapan gaji minimum. Seluruh rakyat menunggu insentif lain yang dapat menjimatkan duit poket dan belanja. Masing- masing ada permintaan masing-masing. Namun terfikirkah kita tentang antara plan transformasi negara adalah meningkatkan pendapatan penduduk malaysia.

Baru-baru ini juga saya ada membaca dari berita akhbar iaitu sekiranya 40% dari pendapatan keluarga adalah kurang dari rm1500, maka ia dikategorikan sebagai miskin dan tidak cukup. Jadi dimanakah kita sekarang? Adakah kita akan hanya melihat kemajuan didepan mata tanpa bertindak untuk bersama-sama dengan kemajuan dan tidak tersepit dicelah-celahnya?

Wawasan 2020 itu hanyalah 10 tahun lagi dari sekarang. Maka apakah tindakan kita?

Saya serahkan persoalan ini kepada anda dan penulisan ini mungkin akan bersambung lagi nanti....

Tiada ulasan:


Provided by All Famous Quotes

Follow my post