Sabtu, 30 November 2013

Ayam rebung masak lemak cili api (ala nogori)



Sodap botul!

Rebung banyak khasiatnya. Antara khasiat rebung adalahkandungan serat yang tinggi dan karbohidrat kompleks yang boleh mengurangkan kolestrol dan mencegah penyakit jantung. Ada juga khasiat lain seperti vitamin c dan lain-lain.

Jika kita perhatikan, rebung sangat popular sebagai makanan orang jepun dan cina. Jadi tak hairanlah jika makanan ini memang kaya dengan khasiat sebab kita pun tahu yang orang jepun memang menjaga makanannya.

Ayam rebung masak lemak cili api.

Bahan-bahan:

Rebung
Cili padi ditumbuk lumat
Kunyit hidup atau serbuk
Serai
Asam keping
Ayam dipotong kecil/ikan/daging/daging salai pun boleh
Santan (lagi pekat lagi sedap)
Garam dan sedikit gula

Cara-caranya:

Rebus rebung sehingga masak.
Masukkan ayam, serai, kunyit, serai dan cili padi ke dalam periuk dengan sedikit air. Masak hingga ayam empuk. Masukan asam keping.
Toskan rebung yang sudah masak
Masukkan rebung ke dalam periuk ayam tadi. 
Masukkan santan pekat.
Garam dan sedikit gula untuk menggantikan perasa atau ajinomoto.
Kacau semasa mendidih. Sukatan kuah mengikut citarasa. Tetapi santan mesti pekat.
Setelah masak rata, boleh dihidang.

Tiada ulasan:


Provided by All Famous Quotes

Follow my post