Jumaat, 12 Mac 2010

Urus wang cara mudahNazril menunjukkan Buku Wang Saku bagi menguruskan wang sambil diperhatikan Marx Aidit Samani (kiri).


KENAPA kita sukar menyimpan? Setiap kali pendapatan bulanan masuk akaun, habis digunakan untuk membayar sewa rumah, ansuran bulanan, bil, hutang, dihulur kepada orang tua, petrol dan makan setiap hari.
Bagaimanakah caranya untuk menyimpan dan adakah logik memperoleh amaun mencukupi bagi memulakan tabung simpanan jika tidak dipotong terus dari gaji?
Pengasas dan Presiden LVG Consultants, Nazril Idrus berkata, belum terlewat untuk golongan dewasa mula belajar cara-cara menyimpan dan menguruskan wang dengan betul.
"Saya sendiri merupakan akauntan bertauliah tapi pernah terperangkap hutang kad kredit sebanyak RM25,000 sampai kad kena potong depan mata!
"Rasa sungguh malu dan marah kepada diri sendiri kerana sepatutnya sebagai pengurus wang profesional (akauntan) tahu menguruskan wang sendiri," katanya.
Nazril kemudiannya mengikuti latihan bersama sebahagian penceramah dan pelatih terkemuka termasuk Blair Singer, Tharv Eker (penulis Secrets of a Millionaire Mind) dan Phil Town (Rule No. 1).
Menggunakan teknologi terkini, tenaga dan latihan berimpak tinggi beliau meliputi bidang kewangan, jualan dan pemasaran bagi lebih 1,000 peserta melibatkan selebriti, sektor korporat, perbankan dan institusi pengajian tinggi (IPT).
Menurut Nazril, golongan berusia 20 hingga 30-an merasakan masih terlalu awal untuk membina kubu kewangan. Mereka di kalangan usia 30 hingga 40-an pula percaya memiliki simpanan mencukupi sehingga hari tua.
Tetapi apabila mencecah 50-an, baru mereka sedari segala-galanya sudah terlewat dan sepatutnya simpanan untuk hari tua itu dibina 20 tahun lebih awal.
"Ramai mengalami kesukaran dari segi menguruskan wang. Malah tidak kurang juga terbabit dengan hutang, penalti caj lewat dan pelbagai bebanan kewangan," katanya.
Beliau bercakap pada sidang akhbar bengkel Kuasai Minda, Kuasai Wang Anda atau dikenali sebagai Buku Wang Saku di Harbour Place, Klang, baru-baru ini.
Turut hadir, Ketua Bahagian Pembangunan Profesional dan Peribadi LVG Consultants, Al-Jazzura Khan dan Pengarah Pemasaran Harbour Place, Marx Aidit Samani.
Bengkel berkenaan dikendalikan oleh jurulatih kewangan profesional termasuk Nazril sendiri dengan penampilan tetamu jemputan khas, Sazzy Falak yang juga isteri beliau.
Buku Wang Saku merupakan pendekatan praktikal dan efektif dalam usaha membantu individu membina 'kubu kewangan' tanpa mengira usia.
Ditujukan kepada golongan dewasa termasuk ibu bapa, guru, penuntut institusi pengajian tinggi (IPT), pelajar sekolah menengah dan rendah, kaedah tersebut merupakan titik permulaan menguruskan kewangan secara bijak dan mudah.
Menerusi bengkel tersebut, peserta dapat mengetahui kategori psikologi wang yang terbentuk sejak kecil dan cara mengubahnya dan mengenal pasti perbezaan antara keperluan dan kehendak untuk mengelak pembaziran.
Selain itu, ia memberikan aplikasi kaedah yang terbukti paling mudah dan terbaik dalam menguruskan kewangan, membentuk keyakinan mengurus duit dan aset serta memahami minda yang diperlukan untuk menguasai hidup dan wang anda.
Lokasi pertama bengkel bertempat di Harbour Place Lot 6683, Persiaran Raja Muda Musa, Klang (bersebelahan Pusat Perubatan Pantai Klang) bermula 10 pagi hingga 5 petang pada 14 Mac ini.
Bengkel kedua diadakan di Auditorium Sekolah Muzik Bentley (berhadapan The Curve Mutiara Damansara) pada 28 Mac juga bermula waktu sama.
Ingin mengetahui lebih lanjut? Kunjungi laman web www.lvgconsultants.com atau www.nazrilidrus.com dan klik butang SEMINARS.
Anda juga boleh hubungi ibu pejabat LVG di talian 03-77241889 dan bercakap dengan Mahafiz Yaakob.

utusan

1 ulasan:

mila berkata...

Sebenarnya ada banyak cara jika kita ingin menyimpan. Apa yang penting adalah kita lakukan saja dan tidak betangguh. Menyertai pelan Takaful Ikhlas juga merupakan satu cara utk menyimpan kerana kami bukan sahaja melindungi anda malah memelihara simpanan anda sehingga matang.


Provided by All Famous Quotes

Follow my post