Isnin, 8 Jun 2009

Contoh dan skop soalan Pegawai Kawalan Trafik Udara (ATCO / Ass. ATCO)

Saya tertarik dengan emel ini, dari saudara Afnan. Terima kasih saudara Afnan atas soalan itu. Saya yakin ramai yang ingin mengetahui contoh soalan bagi peperiksaan Penolong Pegawai Kawalan Trafik Udara A29 yang akan berlangsung pada 11/6/2009 ini di seluruh Malaysia.

Hi,
nama sy m afnan from kelantan
ari khamis ni 11/06/2009
sy ada test brtulis untuk
pen peg kawlan trafik udara gred a29

sy tgh blur tak tau nk study yg mn
klu blh nk thu ques yg mcm mn yg diaorang tnya

boleh bagitau tak ckit conth2 soalan dia mc mn

saya dpt e mail ni kat blog citra cinta terindah


Saudara Afnan boleh merujuk post saya http://citracintaterindah.blogspot.com/2008/10/pegawai-kawalan-trafik-udara-a41.html
Walaupun panduan ini adalah untuk Pegawai A41, tapi saya harap ia menyamai format A29.

Soalan pengetahuan am adalah berbentuk objektif dan antara contoh-contoh soalan adalah :

1. Apakah nama syarikat penerbangan pertama di Tanah Melayu?
2. Pengeluar jenama Airbus berpengkalan di mana?
3. Apakah nama syarikat penerbangan tambang murah pertama di Malaysia?
4. Tentang pesawat ATR.
5. Sukan tennis antarabangsa
Semua soalan adalah mengikut isu semasa.

Soalan bagi kertas daya menyelesaikan masalah pula terdiri dari soalan kiraan Matematik seperti :

1. Kiraan sudut
2. Kiraan berpandukan graf
3. Soalan yang menguji daya kepekaan penglihatan seperti beza antara objek
4. pengiraan logik,
contoh IF; 2+3=10
7+2=63
6+5=66
8+4=96
THEN;
9+7=???????????
Soalan adalah dalam bahasa Inggeris.

Soalan Bahasa Inggeris seperti biasa menguji kefahaman dan tatabahasa. Kelebihan diberi bagi calon yang mahir berbahasa Inggeris.


Setakat ini yang dapat saya kongsikan dengan rakan semua. Jika ada penambahan, adalah dialu-alukan. Saya yakin soalan adalah tidak sesukar peperiksaan A41. Apapun dari saya SELAMAT MAJU JAYA!

21 ulasan:

mila berkata...

sila ambil perhatian tentang akta-akta yang berkaitan dengan industri penerbangan

mila berkata...

antara skop soalan yang mesti dicover berdasarkan pengalaman........
syami: soalan IQ kena jawab cepat2. ada tanya pasal deklarasi langkawi, nato, warsaw pact, seato. UNHCR, UN
syami: soalan IQ tak susah tapi mesti cepat jawab. ramai yang tak sempat siap.
syami: bahasa inggeris penting..

zul berkata...

ak baru je ambik exam ATC nih bulan lepas..tgah tggu result,huhu

Tanpa Nama berkata...

Huhuhu... saya syami... result dah kuar.. saya lulus.. sekarang tengah tunggu panggilan utk 2nd phase,, voice test.. Hasil dari risikan saya ermm diaorg nak uji fluency kita dlm english. lagi dgrnya ada ujian warna. Yg penting confident. tapi jgn over confident. kalau berjaya pergi 3rd stage yakni stage yg paling susah, 3 on 1 interview. tak tahula bila nak panggil buat voice test ni. tarikh tak keluar lagi.

Mr.Syahmi berkata...

Kawan2 yg lulus gak tu.. kalo nak pegi boleh pegi skali.. Yg tak lulus cuba lagi. Tulah taknak tiru aku,, kan dah fail.

mila berkata...

syami congrats...zul macam mane?
mr syahmi dgn syami tu same ke orgnye...ke lain-lain
anyway gud luck and all the best 4 you all!!!

Naja berkata...

saya pun rasa dia nak tengok kelancaran percakapan dan sebutan yang jelas. maklum la ni melibatkan nyawa orang atas udara. sebutan kena jelas.

mila berkata...

kalau nak tahu gambaran percakapan antara pilot dgn ATCO, tgk kat you Tube....sebenarnya apa yang die cakap tu sama aje...macam dah ade skrip siap2. So jgn risau....yang penting u all confident dan nampak excellent....

8216 berkata...

i just got the test notification... mind if i ask what kind of knowledge should i prepare for the test.
i am totally blanked and is in the middle of no where.
have been out of school for so many years.
hope you guy may help me

adib berkata...

salam...tumpang ty...yg 1st intervw tu dy secara lisan kew bertulis?? kene wat resume or bwak sijil2 x???...maaf soklan cikai...sbb surat bwu smpai smlm kat kg, x smpat lg nak balik p tgok... next 2 week kene p intrvw???hope sgt dapat sesape reply....

Mila berkata...

Interview face to face....bawalah resume dan sijil2 yang patut2

luv u all... berkata...

owh...tp sy bc kat atas tu, ade soklan objective, math n laen2 tu yg mane plak???

wan berkata...

macam mna nie...matematik sya fail nie...ada mmber2 blh tolong refreshkan blik x??

Abdul Rajib Rasyid berkata...

Alamak... 2+3=5... sya lupa ler tajuk mane nie pngiraan cm 2... tlong sya nk refresh balik... but anyway kak mila mang the best... sgt2 mmbntu... 7 dec sya exam... thks kak mila...

mat yusoff mat tajuddin berkata...

Salam...pakaian time exam cm mn?...kna pakai formal atau cm mn?

Roslina Mandja berkata...

Saya pun nak duduk exam esok..huhu...masih blur lagi ni..tapi belum cuba belum tau kn guys..

Roslina Mandja berkata...

Saya pun nak duduk exam esok..tapi masih blur ni..huhu...anyway..gudluck everybody...

azan ayuf berkata...

2+5

azan ayuf berkata...

2+3=10.... 5 * 2 = 10... JUMLA TAMBAH NOMBOR KALI DGN NOMBOR YG DI HADAPAN SKALI... ADA LOGIK X...HEHEHE.. HANTAM SAJALAH...

Muhd Faiz berkata...

Hhaaha gua pon ade exm esk..xstudy ape pon..tawakal je la esk..adoii..jmpe u guys kt brisdale hotel k..gudluck all..

Akmal Alif berkata...

Salam ..tumpang tanya..tmuduga aatco biasa knowledge apa yg kita kna ambil tahu?jenis2 soalan dr juri? N bnda2 basic yg prlu kita tahu..harap seseorang bleh mmbantu..trima kasih


Provided by All Famous Quotes

Follow my post